2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzeti emlékezet hete Hódmezővásárhelyen

2011. október 13. 16:24 MTI

Hódmezővásárhelyen nemcsak egy napon, október 23-án emlékeznek meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, hanem az Emlékpont múzeumban többhetes rendezvénysorozatot szerveznek az évforduló tiszteletére - közölte Blazovich Péter, a közgyűjtemény vezetője csütörtökön a helyszínen.

Az Emlékpont egyik fő feladata az oktatás, így helyi és a környező városokból érkező középiskolások számára rendhagyó történelemórákat tartanak - mondta a történész a következő hetek programjáról tartott sajtótájékoztatón.

A diákok az órákon nemcsak archív filmfelvételekkel és hanganyagokkal ismerkedhetnek meg, hanem közelről láthatnak több, a forradalomhoz kapcsolódó tárgyat is, lyukas zászlót vagy a szovjet katonák rettegetté vált PPS típusú dobtáras géppisztolyát, a "davajgitárt. Az egyik foglalkozásokon egy nyugalmazott katonatiszt irányításával még azt is kipróbálhatják, mennyi idő alatt tudják összeszerelni a 7,62-es kaliberű fegyvert - közölte.

A tanulók szemtanúkkal is beszélgethetnek, az idén Csoma Lajos lesz a múzeum vendége, ő végzős gimnazistaként a forradalom helyi eseményeinek egyik főszereplője volt. Délutánonként a vásárhelyiek számára szervez programokat az Emlékpont. Hétfőn Eperjes Károly Kossuth-díjas színművésszel Szenti Tibor író, néprajzkutató beszélget színházról, filmről, irodalomról, valamint az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Másnap Tóth Ilonára, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjára emlékeznek, szerdán pedig Bessenyei Ferenc október 23-i szerepvállalásáról hallhat majd a közönség B. Élthes Esztertől, a színész özvegyétől.

A múzeum időszaki kiállítása is 1956-hoz kötődik: Csizmadia Zoltán festő és Tóth Sándor szobrász forradalom inspirálta műveit láthatják a tárlaton. Október 20-án a két művész a szabadságharccal kapcsolatos élményeit osztja meg az érdeklődőkkel. A múzeum irodalmi estnek és színházi előadásnak is helyet ad majd, a nemzeti emlékezet hetének programját pedig - november 4-én, a szovjet csapatok budapesti bevonulásának évfordulóján - koszorúzás zárja - közölte Blazovich Péter.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár