2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Emlékpontban osztályozható a rendszerváltás

2010. augusztus 9. 11:46

A húsz esztendeje végbement rendszerváltásról, a változás éveiről mondatnak véleményt a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumba látogatók. Az érdeklődők iskolai osztályzatok segítségével adhatnak hangot elégedettségüknek vagy éppen elégedetlenségüknek. A közgyűjtemény rendszerváltozásról szóló kiállításához kapcsolódik az a kezdeményezés is, miszerint aki az időszaki kiállítás honlapján megtalálható korabeli fotókon felismeri magát, ingyenesen tekintheti meg az Emlékpont tárlatait.

„Nincs más teendő, mint megkeresni saját magunkat a fényképek valamelyikén, ellátogatni a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumba, és a pénztárnál megmutatni a két évtizeddel ezelőtti önmagunkat a történelmi demonstrációkról készült felvételek egyikén” – olvasható az intézmény felhívásában.

Az Emlékpont munkatársai vallják, a múltat ki kell beszélni, mert egy történelmi korszak akkor válhat a múlt részévé, ha pontot teszünk a végére. A tárlatvezetéseken résztvevők maguk is nyilatkozhatnak arról, hogyan értékelik a „változás éveit”. A kérdőívet kitöltők iskolai osztályzatokkal mondhatnak véleményt arról, hogy elégedettek-e a rendszerváltás idején végbement politikai, gazdasági és társadalmi változásokkal.

A nyár folyamán különleges és érdekes tematikájú vezetéseket szerveznek az Emlékpont munkatársai a kommunista diktatúra évtizedeinek megismerése céljából. A Gumibottól csillaghullásig címet viselő tárlaton Vincze Gábor, az Emlékpont történésze kettős szerepben áll a látogatók elé: egyrészt, mint a múlt elemzője, másrészt mint a sorsfordító esztendők szemtanúja mondja el a „Változás éveinek” kevéssé ismert eseményeit.

A közgyűjtemény kutatója személyes történetekkel illusztrálja a kommunista hatalom „ernyedését”, a nyolcvanas évek második felének ellenzéki „mozgolódását”, kiemelve, hogy a diktatórikus berendezkedés ellen szervezkedők nemcsak Budapesten összpontosultak, hanem a szegedi egyetem, illetve Hódmezővásárhely is egy-egy gyújtószikráját adta a rendszerváltás folyamatának. A vezetésen Vincze Gábor kiemelten foglalkozik a. „romániai forradalommal”. 1990-ben saját bőrén tapasztalhatta meg a „fekete márciusként” elhíresült marosvásárhelyi eseményeket, mivel jelen volt a meghiúsított magyarellenes román pogromkísérletnél.

A tárlat oldala

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár