2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nyugatnémet titkosszolgálatnak dolgozott a mobil gázkamrák megalkotója

2011. október 3. 09:40 BBC News

A mobil gázkamrák kidolgozásában résztvevő egyik magas rangú náci tisztviselő nyugatnémet kém lett a háború után – derült ki az NSZK titkosszolgálatának archívumából.

A levéltár egyik iratából kiderült, hogy Walther Rauff egykori SS-tiszt Nyugat-Németország hírszerzésének (BND) dolgozott 1958 és 1962 között. A BND történetét kutató Bodo Hechelhammer szerint Rauff alkalmazása „politikailag és morálisan érthetetlen”.

Rauffnak végül sikerült elkerülnie a felelősségre vonást, 1984-ben halt meg Chilében. A vádak szerint az egykori tiszt 1941-ben csatlakozott a Harmadik Birodalom Bűnügyi Technikai Intézetéhez, ahol mozgatható gázkamrákat tervezett. A németek vereségét követően Rauff a náci háborús bűnösök paradicsomába, Dél-Amerikába menekült, és Chilében telepedett le. Az új élethez új nevet is választott, Enrico Gomez néven élt tovább.

A BND azonban felkereste új hazájában a szökevényt, hogy rávegye a Kubába utazásra és Fidel Castro utáni kémkedésre. Végül megtagadták a felvételét, de Rauff/Gomez még így is 18 ezer dollárt kapott a nyugatnémet hírszerzéstől. Hechelhammer szerint a háborús bűnös kétszer – 1960-ban és 1962-ben – is visszautazott az NSZK-ba, hogy részt vehessen a német hírszerzés kurzusain.

Noha később fény derült háborús szerepére, és a chilei rendőrség is letartóztatta, a BND támogatta és védte az egykori SS tisztet. Hechelhammer kutatásai szerint míg Rauff a kiadatás ellen harcolt, ügyvédi és bírósági költségeit a BND állta. Végül öt hónappal később, 1963-ban elévülésre hivatkozva szabadon bocsátották Rauffot. 1973-ban megint megkísérelték az egykori SS-tiszt számonkérését, de Pinochet kormányzata megtagadta az agg háborús bűnös kiadását. Utoljára 1983-ban próbálkoztak Rausch kikérésével, de ezúttal sem jártak sikerrel. Walter Rausch 1984-ben hunyt el, testét Santiago temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár