2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Texasban tér vissza az ancien régime világa

2011. szeptember 21. 16:06

A 18. század francia divatja és luxusa elevenedik meg a houstoni Szépművészeti Múzeum új időszakos kiállításán (Life & Luxury: The Art of Living in Eighteenth-Century Paris), amely az ancien régime csillogó Párizsának művészetén és anyagi kultúráján keresztül vezeti be a látogatót a fővárosi elit mindennapjaiba.

A szeptember 18-tól december 11-ig megtekinthető tárlat a francia vezető réteg mindennapi életének olyan elfeledett rítusaiba enged betekintést mint a reggeli öltözködés, írás, műgyűjtés, étkezés vagy épp esti szórakozások. A kiállított tárgyak között egyaránt vannak festmények, szobrok, iparművészeti alkotások, fémtárgyak, tudományos publikációk, hangszerek, órák, textíliák, könyvek és térképek is. A tételeket 26 múzeumból és magángyűjteményből kölcsönözték: a kurátorok a korabeli napirendet képezték le a tárlat anyagának tagolásával, így lehetővé vált, hogy a látogatók végigkövessék a párizsiak egy napját.

A kiállítás egyik egysége az írással és dokumentumtárolással valamint az iratrendezéssel kapcsolatos tárgyak bemutatása révén betekintést nyújt a kor levelezésébe és üzleti világába. A pénzügyekkel és kereskedelemmel foglalkozók gyakorta alakítottak ki egy irodát az otthonukon belül, ügyelve arra, hogy a munka helyszínét elválasszák a házuk többi részétől. A tárlat másik része a műgyűjtés tárgyainak bemutatása révén a párizsi galériák világára összpontosít. A magánkollekciók összetétele általában a gyűjtő műveltségétől és olvasottságától függött; a 18. században közkedveltek voltak a görög és római irodalom remekei.

A kiállítás kurátorai külön hangsúlyt fektettek a étkezés bemutatására is: a látogatók Jean-Baptiste Oudry (1686-1755) művein keresztül kaphatnak képet a kor konyháinak és terített asztalainak világáról. A tudományos haladásnak szentelt szekcióban helyet kaptak a Denis Diderot (1713–1784) és a Jean le Rond d’Alembert (1717–1783) által szerkesztett Enciklopédia és Comte de Buffon (1707-1788) hatalmas munkája, a Historie Naturelle példányai is, mint a felvilágosodás korát jellemző természettudományos érdeklődés emlékei.

A kor esti programjai közül a két legjellemzőbbet emeli ki a tárlat: a játékot, és a zenét. A termet gyengén világították meg, hogy a látogatók könnyebben beleélhessék magukat abba korba, amikor a szórakozás naplemente után csak gyertyafény és tűz mellett volt lehetséges a félhomályos szobákban és termekben. A játék világát egy kártyaasztal jelképezi, míg a zenéét egy 1754-es csembaló. A kiállítás utolsó szekciója a túlnyomórészt katolikus párizsi lakosság privát ájtatosságát mutatja be; a rész különlegessége egy Jean Baptiste Tuart által készített térdeplő, amely íróasztalként és szekrényként is használható.

A kiállítás honlapja

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár