2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kivágják a Canal du Midi platánfáit

2011. augusztus 1. 12:50 MTI

Egy pusztító és gyógyíthatatlan gombabetegség miatt ki kell vágni a dél-franciaországi Canal du Midi csatornát szegélyező több tízezer platánfát.

A festői szépségű fasorok tömeges kiirtása a világörökségi státusz elvesztésével fenyegeti Európa egyik leghosszabb és legszélesebb csatornarendszerét. A Garonne folyót a Földközi-tengerrel összekötő, 240 kilométer hosszú vízi út Toulouse városától a földközi-tengeri Sete kikötőig nyúlik.

A csatorna XIV. Lajos uralkodása alatt épült és 1680-ban nyílt meg. Tervezője a korszak mérnökzsenije, Pierre-Paul Riquet, egy gazdag adóbérlő volt, aki a sóadóból származó jövedelméből támogatta az építkezést. A csatorna megépítésének három célja volt: a partszegély megerősítése, az erős napsütés okozta vízpárolgás megakadályozása és az, hogy árnyat nyújtson az eredetileg bort, illetve szövetet, ma már a csatornahajókázás szerelemeseit szállító vízi közlekedési eszközöknek.

Hat évvel ezelőtt azonban egy fertőző és gyógyíthatatlan kór, a Ceratocystis platani nevű gomba támadta meg a fákat. A kórokozó valószínűleg amerikai katonák fertőzött fügefából készült lőszeresládáikkal érkezett az országba.

A francia csatornahatóságként működő Voies Navigables de France (VNF) a múlt héten jelentette be, hogy a fertőzés mostanra elérte az exponenciális növekedés fázisát és a csatornát szegélyező mind a 42 ezer fát ki kell vágni a következő 15 évben. A szakemberek először úgy számoltak, hogy nagyjából 25-30 év múlva éri el a fertőzés az összes fát. A mai becslések szerint ez már 15-20 év múlva bekövetkezik - mondta Jacques Noisette a VNF munkatársa, aki szerint a favágók évente négyezer fát tudnak gyökerestül eltávolítani.

A rendkívül fertőző járvány a gyökereken keresztül is képes terjedni, így a beteg fák nagyjából 50 méteres körzetében lévő összes egészséges növényt is gyökerestül ki kell irtani. A VNF szerint 200 millió euróba fog kerülni a fák kivágása és az újrafásítása az Amerikában őshonos, a gombafertőzésnek genetikailag ellenálló nyugati platánnal (Platanus occidentalis), hogy megőrizzék a csatorna egyedi és lenyűgöző látképét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár