2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálták a Magna charta egyetlen Amerikában őrzött példányát

2011. július 21. 12:59 MTI

Restaurálták a Magna charta egyetlen Amerikában őrzött példányát, amelyet az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatával, alkotmányával és a szövetségi állam hatalmát korlátozó tíz alkotmánymódosítással (Bill of Rights) együtt jövőre kiállításon mutatnak be.

A restaurálásra a kézírásos dokumentum tulajdonosa, David Rubenstein biztosított 13,5 millió dollárt (2,55 milliárd forintot).

A Magna charta libertatum (Nagy Szabadságlevél) az 1215. június 15-én Földnélküli János (1167-1216) angol király által aláírt, a rendi jogokat biztosító szabadságlevél, az angol alkotmányfejlődés egyik legfontosabb állomása. Tizenhét kézírásos másolata ismert, ebből tizenöt különböző brit intézmény tulajdonában van, egyet az ausztrál parlament őriz.

Az egyetlen amerikai példányt Ross Perot texasi milliárdos vásárolta meg 1984-ben egy brit családtól 1,5 millió dollárért. Ekkor konzerválták utoljára a dokumentumot egy vermonti laboratóriumban, majd a milliárdos több mint két évtizedre kölcsönadta az amerikai Nemzeti Archívumnak. A jelenlegi tulajdonos, David Rubenstein 2007-ben egy árverésen vásárolta 21,3 millió dollárért.

Az amerikai példányra 1297-ben ütötték I. Eduárd (1239-1307) pecsétjét. A konzerválási eljárás során a szakemberek eltávolították a foltokat, és kézzel készített papírral erősítették meg a meggyengült helyeket. A Magna chartát párásították, kisimították, majd súly alá helyezték, és három hónapig nem mozgatták, míg el nem érték a szükséges nedvességtartalmat. Ezután a dokumentumot új, nemesgázzal megtöltött tárolóba helyezték.

Mint kiderült, a szövegnek kevesebb mint egy százaléka volt olvashatatlan a károsodás miatt. A hiányzó részeket "sima" ibolyántúli fény nem mutatta ki, ám amikor a restaurátorok speciális UV-kamerákat alkalmaztak, az elhalványult sorok ismét előtűntek.

A Nemzeti Archívumban 2012-ben nyíló kiállításon bemutatják az UV-fényben látszó teljes szöveget, valamint a latin nyelvű dokumentum fordítását, megismertetve a látogatókat azzal, hogy miként kapcsolódnak a Magna chartában rögzített jogok az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatához és alkotmányához.

A Bill of Rights annak a tíz alkotmánymódosításnak az összessége, amelyet az Egyesült Államok kongresszusa hozott létre, kiegészítvén az 1787-es alkotmányt. A törvények a polgárok számára biztosítanak bizonyos jogokat az állammal szemben, mint például a szólás szabadsága, az önrendelkezés, a magántulajdonhoz való jog és a fegyvertartás. Az okmányt 1789. szeptember 25-én zárták le, és 1791. december 15-ével lépett hatályba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár