2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyszabású Shakespeare-konferencia lesz Prágában

2011. július 19. 15:29 MTI

Több száz történész, színházkritikus, tudós érkezett az ötnapos Shakespeare Világkonferenciára Prágába. A cseh főváros először ad otthont a vasárnaptól július 22-ig tartó rendezvénynek.

A kilencedik alkalommal megrendezett, A reneszánsz Shakespeare - Shakespeare reneszánsza című Shakespeare Világkonferencia a drámaíró életét, munkásságát, valamint a kulturális rendezvényekre gyakorolt hatását vizsgálja.

A konferenciát a prágai Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kara szervezi a Nemzetközi Shakespeare Szövetséggel és a prágai Cseh Nemzeti Színházzal együttműködve. A rendezvényt 1971 óta ötévente szervezik meg. A vasárnap esti nyitógálának a prágai Nemzeti Színház történelmi épülete adott otthont.

A felszólalók között volt Václav Hampl, a Károly Egyetem rektora, Michal Stehlik, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, Martin Hilsky műfordító, az életmű elismert szakértője, valamint az angol-amerikai irodalom professzora, Zdenek Stribrny is. A kongresszusra a világ minden tájáról, a többi között Kanadából, Francaországból, Olaszországból, Japánból, az Egyesült Államokból érkeztek az angol irodalom és a reneszánsz színház szakértői, valamint művészettörténészek.

A konferencia sajtóközlénye szerint a résztvevők új megközelítésekről, felfedezésekről cserélnek eszmét, amelyek nemcsak Shakespeare életét és munkásságát érintik, hanem Csehország és Anglia kulturális kapcsolatait, az angol reneszánsz hatását Csehország és a világ kultúrájára.

Szemináriumokon olyan témák kerülnek majd elő, mint például Shakespeare művei a filmvásznon, a szerző életének részletei, valamint külön szemináriumok foglalkoznak majd a Shakespeare szonettjeivel, illetve ázsiai recepciójával.

A kísérőprogramokat workshopok, színházi előadások és kirándulások színesítik, valamint egy fotókiállítás is nyílik. A Nemzeti Színház udvarán szabadtéri mozielőadásokat tartanak; a vetítések Peter Greenaway Vihar-adaptációjával, a Prospero könyvei című filmmel kezdődnek hétfő este.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár