2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyitja kapuit az Egyesült Államok egyik legismertebb erődje

2011. július 18. 16:20 MTI

Az Egyesült Államok egyik legismertebb hadtörténeti emléke a ticonderogai erőd, amelynek ritka kincseit ezen a nyáron először tekinthetik meg külön kiállításon a látogatók.

Az intézmény illetékesei szerint a XVIII. században a franciák által emelt és 102 éve már történelmi emlékként restaurált építmény falai között annyi régi ágyú, muskéta, bajonet, kard és más, az 1700-as évekből származó fegyver található, hogy felveheti a versenyt a londoni Tower vagy a washingtoni Smithsonian Múzeum gyűjteményeivel, de emellett Ticonderoga képzőművészeti kollekciója is nevezetes.

Az 1759-ben készült díszes lőporszarúk között látható Thomas Cole-nak, a Hudson River School néven ismert művészeti iskola alapítójának egyik vászna, továbbá George Washington egyik nevezetes portréja, amelyet Charles Peale Polk festett.

"New York államból nem kell (az onnan jelentős távolságra lévő) New York Citybe utazni, ha remekműveket akarunk látni" - mondta a látogatóknak Christopher Fox, az Albanytól, az állam fővárosától 120 kilométerre északra lévő erőd gyűjteményének kurátora. "A ticonderogai erődben az amerikai művészet legkülönbözőbb korszakaiból való mestermunkákkal lehet találkozni" - tette hozzá.

Az alkalmi kiállítás címe: A háború művészete: így látták Ticonderogát Amerika nagy művészei. Létrejöttében nagy szerepe volt a Mars édességgyáros családnak, amelynek egyik örököse, Deborah Clarke Mars ebben a helységben született. Térképek idézik fel azt az időszakot, amikor az erőd környéke, a George- és a Champlain-tavak között elterülő térség fölötti ellenőrzésért az akkori európai nagyhatalmak, Nagy-Britannia és Franciaország seregei harcoltak. Fekete-fehér fotókon látható, hogy mennyire leromlott az erődítmény 1909-re, amikor a gazdag Pell család megkezdte restaurálását.

A kiállításon egymás mellé helyezték James Abercromby brit és Montcalm márki, a francia főparancsnok portréját: az előbbi vezetésével rohamozták meg a britek 1758. július 8-án a franciák által védett erődöt. A britek ötszörös számbeli fölényben voltak, de a védők visszaverték a támadást - a következő évben azonban ez már nem sikerült nekik. Az amerikai függetlenségi háborúban is zajlottak itt csaták, de aztán Ticonderoga katonai jelentősége megszűnt, és az erődöt többé nem tartották karban.

A XIX. században az építmény romjai, mögöttük a festői hegyekkel, kedvelt témát jelentettek az amerikai képzőművészek számára - már csak azért is, mert az Egyesült Államokban kevés ilyen európai stílusú katonai műtárgy épült. A kiállításon számos rézmetszet látható ebből az időszakból.

William Ferris Pell, egy gazdag New York-i kereskedő 1820-ben vásárolta meg a már rossz állapotba került épületet. A XX. század elején az ő leszármazottai, Sara és Stephen Pell restauráltatták, és több évtized alatt ők hozták létre azt a művészeti gyűjteményt is, amely ezen a nyáron az erőd történelmi falai között várja a látogatókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár