2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges 19. századi öntöttvastárgyak Budapesten

2011. június 30. 14:12 MTI

Harminchárom 19. századi öntöttvaskályhát és további száz, szintén ezzel a technikával készült dísztárgyat állítottak ki a budapesti Öntödei Múzeumban, amelynek épülete Ganz Ábrahám egykori világhírű vasúti kerekeket gyártó üzemcsarnokából alakult kiállítótérré.

Az öntöttvasművesség virágkora címmel nyílt impozáns kiállítás az 1800-as évek végétől készült kályhákon kívül számos különleges vasöntvény szobrot és dísztárgyat is bemutat. Lengyelné Kiss Katalin, az intézmény igazgatója az ünnepélyes megnyitón beszámolt arról, hogy több éves körültekintő gyűjtőmunka áll a kiállítás megrendezése mögött. A tárlat a múzeum legféltettebb kincseit vonultatja fel, valamint kiegészült a Magyar Nemzeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum művészi kvalitású darabjaival.

A vasöntvények térhódítása a polgári lakások cserépkályháit felváltó öntöttvas kályhák megjelenésével kezdődött. Eleinte egyszerű, később egyre díszesebb kivitelben készültek. Ezen fűtőberendezések díszítése nem öncélú volt, a felületen elhelyezett bordázatok, domborművek megnövelték a hőátadó felületet. A 19. század végétől mindennapi használatra és lakásbelsők díszítésére is egyre több öntöttvas tárgyat kezdtek használni. Egészen a második világháború kezdetéig a polgári lakásokat előszeretettel díszítették ezek a tárgyak, többek között szobrok, képkeretek, gyertyatartók, falikarok, domborművek, falitáblák, gyümölcsös tálak.

"A vasöntvény különleges tárgy, utólag nem javítható vagy cizellálható, folyékony állapotban viszont jól formázható, éppen ezért különleges ez a magas fokú művészi kialakítás" - avatta be a résztvevőket az igazgatónő a mesterség részleteibe.

Közép-Európa egyetlen műemlékként megőrzött öntödéjének alapítója a svájci születésű Ganz Ábrahám öntőmester volt, aki 1858-1862 között építette fel a múzeumnak otthont adó üzemcsarnokot. Munkásságát Mechwart András folytatta, az ő vezetésével épült ki a világhírnévre szert tevő Ganz márkanévvel jelzett ipari birodalom. A Bem József utcai öntöde 1964-ig működött, leállítása után ipari műemlékké nyilvánították és itt rendezték be az Öntödei Múzeumot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár