2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Louvre nem adja kölcsön a Mona Lisát

2011. június 27. 08:18 MTI

A párizsi Louvre nem adja kölcsön Olaszországnak a Mona Lisát, más nevén a Giocondát, mert a kép rendkívül sérülékeny és teljességgel elképzelhetetlen a szállítása – közölte pénteken a múzeum, miután előzőleg Firenze bejelentette, szeretné kiállítani Leonardo de Vinci titokzatos festményét.

A Silvano Vincenti vezette olasz Kulturális Örökség Nemzeti Bizottsága internetes aláírásgyűjtést indított annak érdekében, hogy a Louvre 2013-ban adja kölcsön a Giocondát egy olaszországi kiállításra. A kérést Firenze tartomány önkormányzata is támogatta.

Vincent Pomarede, a Louvre festményrészlegének igazgatója elmondta, hogy eddig semmilyen hivatalos felkérést nem kaptak. „Ha nem adjuk kölcsön a Giocondát, az csak azért történik, mert rendkívül kényes, és egy utazás visszafordíthatatlan károkat okozna benne” – hangsúlyozta.

Az 1503 és 1506 között készült képet Leonardo da Vinci igen vékony nyárfatáblára festette olajfestékkel. Idővel a fa meggörbült, és a hátsó oldalán repedés látható. A Mona Lisa, amelyet 1911-ben lopott el a Louvre-ból egy olasz férfi, akit 1913-ban vettek őrizetbe, amikor el akarta adni a reneszánsz remekművet egy firenzei gyűjtőnek, nagyon ritkán „utazott”. 1963-ban az Egyesült Államokban és 1974-ben Japánban állították ki. Utazásai nem tettek jót a képnek, így azóta nem hagyta el a párizsi múzeumot.

A festményt jelenleg igen bonyolult légkondicionálással ellátott vitrinben őrzik, amely egyenletes hőmérsékletet és páratartalmat biztosít számára. „Elképzelhetetlen a szállítás, mert még légkondicionált ládákban sem tudnánk biztosítani ilyen szintű klímaszabályozást” – fejtette ki Vincent Pomarede. A rezgések igen rosszat tennének a képnek, és nagyon nagy veszélyt vállalnánk a kölcsönadásával – tette hozzá.

Az elmúlt években már több alkalommal is kérték – kevésbé látványosan – a kép kikölcsönzését. „Minden egyes esetben tagadó választ adtunk, bárki is kérte” – hangsúlyozta az igazgató. Ezen kívül a Gioconda a múzeum fő attrakciója. A Louvre-ba először látogatók többsége meg kívánja csodálni. Nagy gondot jelentene, ha nem tudnánk bemutatni – ismerte be Pomarede.

Leonardo, aki a Firenze közeli Vinciből származott, Lisa Gherardiniről, egy köztiszteletnek örvendő firenzei kereskedő, Francesco del Giocondo feleségéről festette meg leghíresebbé vált alkotását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár