2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekordáron kelt el egy Egon Schiele-festmény

2011. június 24. 10:46 MTI

Rekordáron, 24,7 millió fontért (7,4 milliárd forintért) kelt el Egon Schiele osztrák festőművész egy ritka városi látképe a Shoteby's londoni aukcióján.

Az árverési ház előzetesen 22-30 millió fontra becsülte a Hauser mit bunter Wasche, Vorstadt II. című alkotást, amelyet 1914-ben festett a négy évvel később, 28 esztendős korában spanyolnáthában elhunyt expresszionista művész.

Az eladásból befolyt összeget feltehetően egy elhúzódott per költségeinek fedezésére fordítják majd: tavaly egy New York-i peren kívüli egyezségben a bécsi Leopold Múzeum 19 millió dollárt (3,5 milliárd forintot) fizetett ki, hogy megtarthassa Schiele egy 1912-ben festett portréját, amiről bebizonyosodott, hogy a nácik kobozták el jogos tulajdonosától.

Schiele munkásságából az utóbbi évtizedben mindössze három fontos városi látkép került a műkincspiacra, a Schiele-képek eladási rekordját ezek egyike tartotta mindeddig. A Sotheby's szerdai impresszionista és modern művészeti árverése összesen 97 millió fontos (29 milliárd forint) forgalommal zárult. A korszak műkincseiből egy nappal korábban, ugyancsak Londonban rendezett Christie's aukció 140 millió fontos (42 milliárd forint) bevételt hozott. Az eredmények nagyjából megfeleltek az előzetes várakozásoknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár