2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arculatváltásra készül a boszorkányság amerikai fővárosa

2011. június 17. 13:14

A boszorkányságról elhíresült Salem városa nagyszabású arculatváltással orvosolná pénzügyi problémáit. A több ártatlan áldozatot is eredményező persorozat ugyanis mára a 41 ezer lelkes új-angliai település turisztikai iparának alapköve lett.

A lakók különböző programsorozatokkal és az egy hónapra elnyújtott Halloweennel, szuvenír boltok tömegével használják ki Salem 99 millió dollárosra becsült turisztikai iparát. A boszorkány-őrület viszont csak szezonális bevételt jelent a gazdasági válság által sújtott településnek, ezért a városvezetés elhatározta, hogy olyan új arculatot ad Salemnek, amely egész évben nyereséget termel. A váltást szükségessé tette az idegenforgalmi támogatások 2008-as drasztikus csökkentése, és a város legnagyobb adófizetőjének számító vállalat tervezett bezárása is.

Az új idegenforgalmi fejlesztések során a hangsúlyt a település kevéssé ismert nevezetességeire - műemléki épületekre és az egykoron kulcsfontosságú kikötőváros történelmére - helyezték, valamint törekedtek a tengerpart nyújtotta turisztikai lehetőségek maximális kihasználására. A városban fekvő Peabody Essex Museum 200 millió dolláros támogatást kapott, látogatóinak száma már 200 ezer és 300 ezer közé tehető - véli Jay Finney, az intézmény szóvivője. A megnövekedett turizmus segítette a helyi vállalkozásokat és Salem belvárosának újjászületését is.

A mostani akció persze nem az első kísérlet volt Salem arculatának átalakítására: először 1925-ben, majd 2004-ben próbálták újraformálni a várost.

Az új-angliai Salemben 1692 májusától 1693 februárjáig tartott az újkori történelem leghíresebb „boszorkányüldözése”, amelynek során számos ártatlan embert végeztek ki. A település később az Egyesült Államok egyik legfontosabb kikötőjévé vált, és egyben otthona lett a fiatal nemzet első milliomosainak is. A Skarlátbetű szerzője, Nathaniel Hawthorne (eredeti nevén Hathorne) is a tengerparti városban született, egyik őse a hírhedt perek bírája volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár