2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyitották a kínai országos levéltárat

2011. május 31. 15:52 MTI

Kína megnyitotta eddig részben titkos országos levéltárát, de az ott tárolt anyag egy jelentős, a politika szempontjából érzékeny témákat érintő része továbbra sem hozzáférhető.

A levéltárban több mint százmillió oldalnyi dokumentumot tárolnak, s ennek több mint fele számít titkosnak, köztük azok, amelyek a kulturális forradalommal és az 1989-es Tienanmen téri, demokráciát követelő tüntetések véres felszámolásával kapcsolatosak.

"A törvények értelmében a fontos nemzetbiztonsági, védelmi és külpolitikai érdeket érintő dokumentumok titkosítása nem oldható fel" - mondta újságíróknak Jang Tung-csüan (Yang Dongquan), a levéltár vezetője. Ugyanez érvényes azokra a dokumentumokra, amelyek "különböző vitákról, köztük a nemzetiségi hovatartozást, a vallást és a tulajdont érintőkről szólnak" - tette hozzá.

"Nem számít, hogy a kulturális forradalomról, a jobboldal elleni mozgalomról vagy a nagy ugrásról van szó, ha egy dokumentum az általam érintett területeket érinti, s különösen ha egy személy magánéletét vagy jó hírét, akkor még nem nyilvános" - fogalmazott Jang.

A jobboldal elleni kampány során 1957-ben mintegy 500 ezer liberális értelmiségit telepítettek ki a városokból vidékre s végeztettek velük nehéz fizikai munkát. Az 1958-as, "nagy ugrás" nevű erőszakos iparosításnak, amelynek virágzó országgá kellett volna tennie Kínát, 30 millió ember halálát okozó, három évig tartó éhínség lett a következménye.

A Mao Ce-tung eszméihez hű ideális kommunista társadalom megteremtését szolgáló, 1966 és 1976 között lezajlott kulturális forradalom családok tömegének az életét dúlta fel, rengeteg - addig vezető pozícióban lévő - embert lehetetlenített el. Erről az időszakról néhány tartományi vezetés már tett közzé dokumentumokat. A Tienanmen téri tüntetések elnyomásáról is jelentek meg visszaemlékezések, de csak Hongkongban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár