2020. tavasz: Halálos tudomány

Életre kelt egy második világháborús kódfejtő gép

2011. május 31. 08:54

A londoni Nemzeti Informatikai Múzeum befejezte az egyik Tunny restaurálását, amivel a második világháború egyik kódfejtő berendezése született újjá.


A Tunny-kat az Adolf Hitler által a német katonai vezetésnek címzett titkos parancsok megfejtésére hívták életre. A bletchley-i kódfejtő berendezések fontos szerepet töltöttek be a szövetségesek világháborús győzelmében. A restaurálás annak ellenére is sikeres volt, hogy egyetlen áramkör kapcsolási rajz vagy alkatrész sem maradt fenn.

A restaurálási munkák 2005-ben, John Pether és John Whetter irányításával indultak újra. Pether szerint az eredeti „nyersanyag” hiánya rendkívül megnehezítette a dolgukat. „A legjobb tudomásom szerint egyetlen eredeti áramkör sem maradt meg. Csak a mérnökök emlékezetére tudtunk hagyatkozni” – mondta el Pether.

A Tunny-kat a velük együttdolgozó Colossus számítógépekkel a második világháború végeztével szétszerelték, egyes alkatrészeiket pedig újrahasznosították. Az elsőt egy matematikus, Bill Tutte építette 1942-ben, miután kezébe került Hitler egyik titkos üzenete. A katonai parancsokat előbb titkosították, s csak utána küldték tovább a német Lorenz SZ42-vel. Tutte érdemeit növeli, hogy úgy sikerült az SZ42-t "lefegyvereznie", hogy élőben nem is látta a szerkezetet.

A világháború végére 12-15 Tunny volt használatban, ezek nagy szolgálatot tettek a szovjeteknek 1943-ban Kurszknál, de óriási szerepük volt a normandiai partraszállás sikerében is. „Csodálattal adózunk Bill Tutte és a mérnökök emléke előtt” – nyilatkozta Whetter. „Nem volt semmilyen olyan rajz, amelyre építhettek volna. Eredeti gondolat volt, hihetetlen, amit elértek” – tette hozzá.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!