2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bronzkori mészárlás nyomait találták meg egy német folyóparton

2011. május 25. 09:52

A legrégibb bronzkori csatamezőt találhatták meg Észak-Németországban. A feltárást végző német régészcsapat vezetője szerint vélhetően még csak a leletek töredékét áshatták ki.

A Németországban előkerült emberi maradványok egy nagy bronzkori csata bizonyítékai lehetnek - vélik a szakemberek. A Tollensee völgyben folyó 2008-as ásatások során még bunkósbotokat, és lovaktól származó maradványokat is találták. A leletek a becslések szerint i. e. 1200 körülről származhatnak.

Az Antiquity hasábjain megjelent tanulmány alapjait a 2008-as ásatások, és az azonos nevű folyó medrében elvégzett vizsgálatok képezik, amikor körülbelül 100 emberi test - többségében fiatal férfi - maradványait találták meg. Dr. Harald Lübke, a németországi székhelyű Balti és Skandináv Régészeti Központ munkatársa szerint a leletek talán az egyik legkorábbi csata bizonyítékai. A német régész feltevését erősíti, hogy a sérülések és a fegyverek az áldozatok gyors és hirtelen halálára utalnak, valamint az a körülmény is ezt valószínűsíti, hogy a testek nem normális úton lettek kerültek a földbe, és semmilyen temetkezési melléklet sincs a közelükben.

Az emberi maradványok között köleses értrendre utaló nyomokat is találtak. A köles fogyasztása akkoriban a mai Észak-Németország területén nem volt általános, így feltételezhető az is, hogy a tömegsírba a támadók kerülhettek. Egy sziléziai jegyeket mutató bronztűt is találtak, ami délkeleti kapcsolatokat valószínűsít.

A kutatók szerint a testek egy részét a folyóba vethették, amely a homokzátonyra sodorhatta őket. Lübke szerint ezért a Tollenseen felfelé haladva több leletet is találhatnak még.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár