2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészeti kiállítás nyílhat Kiskőszegen

2011. május 23. 18:06 MTI

A kelet-horvátországi Kiskőszeg (Batina) közelében 2010-ben befejezett régészeti ásatásokkor talált bronzkori, vaskori és római kori tárgyakból nyílik hamarosan kiállítás a Duna-menti település kiállítótermében.

Kiskőszeg környékén a régészeti kutatások átfogó terepvizsgálattal kezdődtek 2008-ban a Baranya régészeti öröksége elnevezésű program keretében. Kiskőszeg, Vörösmart (Zmajevac), Csúza (Suza), Hercegszőlős (Knezevi Vinogradi) és Sepse (Kotlina) települések környékét vizsgálták meg. A feltárások során Kiskőszegnél késő bronzkori és a vaskori sírhelyeket tártak föl. Ezen kívül egy római kori ideiglenes katonai tábort és 40 gazdagon berendezett római kori sírt is találtak - írja az eszéki Új Magyar Képes Újság. A fél éve befejeződött ásatásokból hamarosan tárlat nyílik a Kiskőszeg feletti dombon található kiállítóteremben, az ásatások helyszínének közelében.

A régészeti feltárást a horvát Archeológiai Intézet és az eszéki múzeum régészei végezték. A Duna-parti Kiskőszeg határában már a 19. században folytak régészeti ásatások, a rendszeres és átfogó kutatás azonban csak 2010 tavaszán kezdődött meg a horvát kultuszminisztérium anyagi támogatásával. A szakemberek szerint Baranya egyike a leggazdagabb régészeti lelőhelyeknek Horvátországban. Kiskőszegnél már a próbaásatásokon bebizonyosodott, hogy világviszonylatban is jelentős lelőhelyről van szó.

Az Új Magyar Képes Újság honlapján felidézi a Vjesnik című zágrábi napilap korábbi beszámolóját, amely szerint egyes baranyaiak - tudván, milyen értékes tárgyakat rejt a terület - saját szakállukra próbáltak meg kutakodni a kelet-horvátországi régióban annak ellenére, hogy minden, a földben rejlő régészeti tárgy állami tulajdon, nem pedig a megtalálóé.

Két évvel ezelőtt például egy pélmonostori (Beli Manastir) férfi, a "baranyai Indiana Jones" úgy gondolta, hogy amit a lelőhelyeken talál, azt szabadon elviheti. Interneten hirdette és árusította az általa megtalált tárgyakat addig, amíg föl nem jelentették a rendőrségen. A házkutatás során kiderült, hogy őskori, római és középkori fegyvereket, eszközöket és ékszereket tárolt és árusított illegálisan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár