2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Maja kikötőt tárnak fel Mexikóban

2011. május 20. 13:54

Vadregényes tájon kutatják a maják hajózási útvonalát a szakemberek, akik remélik, hogy előbb-utóbb a Kolumbusz fia, Ferdinánd 1502-es feljegyzéseiben említett, a rakomány mellett huszonöt főt szállító kenut is megtalálják.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó ügynökség, a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) által támogatott kutatócsapat a Karibi-tenger és a Mexikói-öböl találkozási pontján elhelyezkedő ősi kikötőt, a mangrove erdőkkel és lagúnákkal tarkított Vista Alegre-t („jó kilátás”) tárja fel. A szakemberek szerint a kikötő egy fontos kereskedelmi útvonal részét képezte, amelyet az i.e. 9. századtól kezdve a spanyol uralom eljöveteléig (1521) megszakításokkal használtak. „A tengeri majákat a föníciaiakhoz tudnám hasonlítani. Kiterjedt kereskedelmet folytattak a gyapjúval, sóval, jádéval, obszidiánnal, kakaóval, trópusi madarak tollával, sőt, még rabszolgákkal is” – nyilatkozta a kutatás egyik résztvevője, Dominique Rissolo. (Waitt Institute)

„A tengerre épülő gazdaság megerősödése és a távolsági kereskedelem (Mexikó-Hondurasi-öböl) kialakulása 850 és 1100 közé tehető” – magyarázta Jeffrey Glover (Georgia Állami Egyetem). „Ez akkor történt, amikor a Chichen Itza-i maják rá lettek kényszerítve a tengeri kereskedelemre, hogy fenntarthassák a Yucatán-félszigetre kiterjedő hatalmukat” – tette hozzá. Vista Alegre-n a szakemberek jelenleg egy komplett régészeti térkép elkészítésén fáradoznak; 2005 és 2008 között már 29 struktúrát sikerült beazonosítani, köztük dombokat, töltésutakat, valamint egy betonnal töltött, tíz méter magas, a hurrikánok által szinte teljesen lerombolt piramist, amely a tér (plaza) központi helyét foglalta el. A kutatók szerint a piramis csúcsáról követhették nyomon a kenuk mozgását.

Az expedíció deklarált célja: felhívni a mexikói hatóságok figyelmét, hogy sokkal több energiát fordítsanak az ország parti és víz alatti kulturális örökségére. A kutatók a majákat ért kihívásokkal néznek farkasszemet, sátorban alszanak, korlátozott mennyiségű ivóvíz áll rendelkezésükre, ki vannak téve a trópusi viharoknak, valamint a szúnyogok, pókok, krokodilok és pókok inváziójának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár