2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem működhet emlékmúzeumként Kölcsey Ferenc szülőháza

2010. október 25. 17:13 MTI

Nem működhet emlékmúzeumként Kölcsey Ferenc szülőháza az észak-romániai Szatmár megyei Sződemeteren, mert az épület a helyi román görög katolikus parókus szolgálati lakása - írta a Krónika című kolozsvári napilap hétfőn címlapján.

Sződemeteren a 100 éves román görög katolikus templom mellett található az egykori Kölcsey-kúria, amelyben jelenleg a görög katolikus paplak működik. Hat éve Florin Ilarie Holhos a mintegy 400 fős falu parókusa. A 2002-es népszámlálási adatok szerint Kölcsey szülőfalujában 56 magyar él. A helyi református templomban minden hónap első vasárnapján tart istentiszteletet a Tasnádról ingázó lelkész. A református templom melletti házacska az 1990-es évek eleje óta szerény Kölcsey-kiállításnak ad otthont.

A ház és a templom között áll Kő Pál 1994-ben felállított egész alakos Kölcsey-szobra. A látogatók Kölcsey szülőházat csak kívülről nézhetik meg. Az épületet 1945-ben a görög katolikus egyháztól államosították, majd a rendszerváltás után visszakapta az egyház. Az épületet az elmúlt években többször átépítették, az ingatlan mára teljesen elveszítette udvarház jellegét.

Csehi Árpád, a Szatmár megyei közgyűlés elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, érdemben foglalkoznak Sződemeter kérdésével. Az eredeti szülőház egyházi tulajdona miatt szerinte a legkézenfekvőbb megoldás egy közeli ház megvásárlása lenne, ahol be lehetne rendezni a Kölcsey-emlékhelyet. Jövőre várhatóan tesznek lépéseket az ügyben. Csehi leszögezte, sokat segítene, ha a román és magyar állam is felkarolná ezt a kezdeményezést.

Hegedűs Csilla, Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter szaktanácsosa a Krónikának elmondta, hogy amennyiben az önkormányzatok konkrét elképzelést terjesztenek elő, minden lehetőséget megragadnak, hogy segítsenek annak megvalósításában. Szőcs Géza marosvásárhelyi származású költő, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára üdvözölte a létrehozandó emlékmúzeum ötletét. E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója szerint Sződemeteren egy korszerű, esetleg nagyobb térben megvalósuló kiállítást lehetne rendezni.

Sződemeteren a legtöbb magyar Kölcsey születésnapján van, amelyet 20 éve hagyományosan az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szatmári szervezete rendez meg az augusztus 8-ához, Kölcsey születésnapjához legközelebb eső pénteken.

Varga Sándor harangozó a Krónikának nyilatkozva elmondta, hogy mintegy ezren látogatnak évente Sződemeterre, és keresik fel Kölcsey szülőházát. A legtöbben magyarországiak, és a világ szinte minden részéről érkeznek magyarok. Sok a buszos iskoláscsoport, nyugdíjasklubok szerveznek kirándulást Sződemeterre, és vannak, akik egyénileg, autóval érkeznek a faluba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár