2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt az Eichmann-per főbírája

2011. május 2. 10:02 MTI

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt az Eichmann-per főbírája vasárnap, az izraeli holokauszt-emléknapon. Móse Landau halálának hírét az izraeli kormány jelentette be vasárnap este.

Landau 1912-ben született Gdanskban, s a londoni egyetemen tanult jogot. 1933-ban, a zsidó állam létrejötte előtt 15 évvel települt át Palesztinába. Landau 1953-ban lett az izraeli legfelsőbb bíróság tagja, majd megbízták azzal, hogy egy három tagú bíróság élén ítélkezzen a zsidódeportálások egyik főszervezője, Adolf Eichmann felett. Az Eichmann-per után a legfelsőbb bíróság elnökévé nevezték ki.

Az Eichmann-pert élőben közvetítette az izraeli rádió, és az ottani közvélemény nagy érdeklődéssel követte nyomon az ötven éve lefolytatott bírósági eljárást. A per lényegesen megváltoztatta a holokauszt-túlélőkhöz való viszonyulást, sokakban ugyanis csak ekkor tudatosult, hogy milyen borzalmakat éltek át az európai zsidók a vészkorszakban.

Móse Landau vasárnap hunyt el, azon a napon, amikor Izraelben megtartották a holokauszt emléknapját a II. világháború idején meggyilkolt hatmillió zsidó emlékére.

A "végső megoldás" egyik fő végrehajtója, Adolf Eichmann a háború után Argentínába menekült. 1960-ban három izraeli ügynök elrabolta, és különgéppel Izraelbe szállította. Jeruzsálemben bíróság elé állították. Adolf Eichmannt 1961. december 15-én kötél általi halálra ítélték, az ítéletet 1962. május 31-én hajtották végre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár