2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szándékosan tüntethették el Malcolm X merényletének nyomait

2011. április 8. 08:48

A 46 évvel ezelőtt lelőtt Malcom X-ről szóló új életrajzi könyv újabb kérdéseket vet fel a fekete polgárjogi aktivista halálának körülményeiről, s egyebek közt azt állítja, hogy szándékosan tüntették el a merényletre utaló nyomokat.

A Malcolm X: A Life of Reinvention című könyv szerzője, a Columbia professzora – aki a múlt héten, műve megjelenése előtt hunyt el –, Manning Marable szerint újra kellene nyitni a nyomozás aktáit. Zaheer Ali, a professzor kutatótársa elmondta: „Marable professzor az igazságban hitt. Malcolm X gyilkosait viszont nem büntették meg”.

1965. február 21-én Malcolm X több száz ember előtt tartott beszédet a manhattani Audubon Ballroom-nál, amikor három ember hirtelen feltűnt az első sorban, majd tüzet nyitott. A helyszínen Talmadge Hayert elfogták, aki bevallotta, hogy ő volt a fegyveresek egyike. Tizenkét évvel később eskü alatt tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a másik két – szintén hosszú börtönbüntetésre ítélt – férfinak semmi köze a merénylethez.

„Marable könyve részletesen szól arról, hogy a négy valódi merénylő egyikét sem sikerült elfogni, egyikük pedig ma is háborítatlanul él New Yorkban” – nyilatkozta David Garrow történész. A könyv azt állítja: a New York-i rendőrség tudta, hogy Malcolm X élete veszélyben forog, de a fenyegetéseknek nem tulajdonított nagy jelentőséget.

Az Audubon Ballroom-nál lefolytatott nyomozást minden tekintetben rendkívül rosszul végezték. A helyiséget már négy órával a merénylet után megnyitották egy egyházi performance miatt, a padlót pedig az előtt felmosták, hogy az orvosszakértői vizsgálatokat lefolytatták volna. „Még látszottak a golyónyomok, amikor a táncosok átvették a terepet” – mondta el Ali. „A könyv ezeket a problémákat boncolgatja” – tette hozzá.

A rendőrség elutasította azt az állítást, hogy a nyomokat szándékosan tűntették volna el. Marable utolsó interjújában felszólította az igazságügyi minisztériumot, hogy nyissa meg újra az ügyet – most több tucat ember figyeli árgus szemekkel, hogy vajon teljesítik-e a professzor utolsó kívánságát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár