2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az idei lehet a yakwa halászrituálé utolsó éve

2011. április 4. 12:43 MTI

Az ország kulturális örökségének részévé nyilvánította nemrég az enavene-nave indián törzs művészi és időigényes, halfogással kapcsolatos yakwa rituáléját a brazil kultuszminisztérium, ám ironikus módon az idei lehet az utolsó rituálé, ugyanis a Juruena folyón tervezett 80 gát tovább apaszthatja a halállományt.

Tavalyelőtt történt meg először, hogy halhiány miatt a rituálé nem kerülhetett megrendezésre. Az enavene-nave nép akkor katasztrofális élelemhiánnyal szembesült, a duzzasztógátakat építő cégnek ezért háromezer kilónyi tenyészhalat kellett a rendelkezésére bocsátania. 2010-ben ismét kevés hal akadt a folyóban.

A yakwa rituálé alatt az őslakosok hónapokat töltenek az erdőben, és igényes, összetett gátakat létesítenek fából, amelyeken fennakadnak a halak. Kifogásukat követően a halakat megfüstölik, és kenukon szállítják a környező falvakba. A rituálé elengedhetetlen része az őslakosok szellemi kultúrájának, és élelmezésük szempontjából is létfontosságú, mivel az enavene-nave nép tagjai - szinte egyedüliként - nem fogyasztanak húst.

"Nem szeretnénk, hogy a gátak szennyezzék vizeinket, elpusztítsák halainkat, és behatoljanak a földünkre" - panaszolják az enavene-navék az ENSZ-nek címzett levelükben. Az őslakosok blokádokat építettek, és kivonultak egy gát építési helyszínére is, hogy figyelmeztessék az illetékeseket: a gátak jóvátehetetlen károkat okoznak életükben.

Stephen Corry, a Survival International szervezet elnöke szerint "keserű irónia, hogy most, amikor a rituálé Brazília kulturális örökségének részét képezi, hamarosan megszűnhet létezni. Az enavene-navék egész életmódja forog veszélyben".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár