2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci egyenruhában lépett fel egy japán zenekar

2011. március 2. 16:35 MTI

Hivatalosan is elnézést kért szerdán a Sony Music szórakoztatóipari cég és a Kashidan japán rockbanda, amiért a zenészek náci uniformisra emlékeztető egyenruhában léptek fel az MTV egyik műsorában.

A fellépés ellen a Los Angeles-i székhelyű Simon Wiesenthal Központ (SWK) emelt panaszt.Közleménye szerint az eset sokkolta és mélyen megdöbbentette. A február 23-i fellépésen a Kishidan tagjainak fekete egyenruháján többek között náci hatalmi jelképekre hasonlító motívumok tűntek fel, például vaskeresztek, halálfejek, jellegzetes vörös karszalagok, vállpántok és sasok.

"Bár egyáltalán nem akartunk semmilyen ideológiai tartalmat közvetíteni megjelenésünkkel, mélyen sajnáljuk a dolgot, és bocsánatot kérünk mindazért a fájdalomért, amelyet a Simon Wiesenthal Központnak és az érintetteknek okoztunk" - olvasható a zenekar és a Sony Music Artists honlapján is közzétett nyilatkozatban. A zenekar fellépését eltávolították a televízió weboldaláról is, a Kishidan pedig megígérte, hogy soha többé nem fogja viselni a felháborodást kiváltó öltözetet.

Korábban is számos példa bizonyította, hogy Ázsiában nem kezelik olyan érzékenyen a nácizmus témáját, mint Nyugaton. Decemberben - szintén a SWK panasza alapján - nagy japán kereskedőknek kellett beszüntetniük náci jelmezek árusítását. Ezt megelőzően a koreai reklámokban és bárokban felbukkanó náci motívumokat bírálták.

Thaiföldön is hasonló esetek történtek: a náci népirtás jelképeit használták reklámokban és szórakoztató tartalmú műsorokban. 2007-ben az egyik thaiföldi iskola azért kért bocsánatot a SWK-tól, mert sportnapján náci felvonulást rendezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár