2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Picasso gitárjait mutatja be a New York-i MoMA

2011. február 15. 10:19 MTI

Pablo Picasso életművének viszonylag rövid időszakát és azt is különleges szempontból, egy témát körbejárva mutatja be a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) a Picasso: Guitars 1912-1914 című kiállításán.

A június 6-ig látható tárlat keretét a spanyol művész két gitárplasztikája adja. Picasso 1912-ben készítette a Still life with Guitar (Csendélet gitárral) című művét karton, papír, huzal, ragasztó és fonal felhasználásával. Az 1914-ben készített változatot már hengerelt lemezből és huzalból készítette a művész; az egyes alkotórészeket dróttal "varrta" össze. Picasso a két gitáros művet az 1970-es években hagyományozta a múzeumra.

A különleges kiállítás - egyedül New Yorkban mutatják be - anyagát az 1912-1914 között keletkezett alkotások egészítik ki: összesen 65, a témához kapcsolódó kollázs, konstrukció, rajz, festmény és fotó, amelyek összesen 35 köz- és magángyűjteményből származnak. Sok kölcsönadott kiállítási tárgy először látható az Egyesült Államokban. "Egy ilyen központosított kiállítás nagyon különlegesnek számít. Megadja annak a lehetőségét, hogy végigkövessük, hogyan alkotott stúdiójában Picasso és miként fejlesztette technikáját" - fejtette ki Gen Lowry, a MoMA igazgatója.

Anne Umland kurátor hangsúlyozta: a kiállítás kétféleképpen értelmezhető. Minden mű egyrészt önállóan, másrészt a többi munkával összefüggésben is vizsgálható. A különböző anyagokból, például tapétából, jegyzetlapokból, kartonpapírból vagy újságlapokból összeállított "gitár-művek" mindenesetre iránymutatóak. "Picasso ezekkel az alkotásokkal a lehetőségek világát mutatta meg. Munkái megteremtik a modern technikák, például a kollázs, az assemblage vagy a multimedialitás alapjait" - mondta a kurátor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár