2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újrafőzik a balti-tengeri hajóroncsban talált sört

2011. február 8. 17:54 MTI

"Feltámasztják", azaz a rekonstruált recept szerint újrafőzik az Aland-szigeteknél elsüllyedt hajóroncson tavaly talált mintegy 160 éves sört.

A Finnországhoz tartozó balti-tengeri szigetcsoport kormányzata megbízást adott DNS-elemzésre, amely segítségével rekonstruálják a sörfőzet receptjét. Az espoói VTT technikai kutatóközpont már hozzálátott az öt sértetlenül megmaradt üveg egyikének elemzéséhez. Többek között azt próbálják megállapítani, milyen élesztőt használtak az ital elkészítéséhez és milyen baktériumtörzsek vettek részt az érésben.

A vizsgálatok segítségével a kutatók információkat kaphatnak a sör pontos összetevőit és ízét illetően. A VTT reményei szerint az elemzés májusig lezárul, ekkor tudományos publikációban fogják megjelentetni az eredményeket. Rainer Juslin, az Aland-szigeteki kormányzat illetékese elmondta: a kutatók meg is kóstolták a megközelítőleg 160 éves nedűt, és "bár szavatossági ideje már elég régen lejárt", "viszonylag finomnak találták".

A sörök eredetéről és márkájáról jelenleg nincs sok információ, mivel kézi készítésű, fújt üvegekben kerültek elő. Emellett azt sem tudják pontosan, milyen hajó roncsáról van szó. A feltételezések szerint a 19. század közepén süllyedt el. A korabeli sörfőzdék hagyományaiból és a kereskedelmi útvonalakból kiindulva a sör valószínűleg a hajó kiindulási kikötőjének közeléből származik. Ennek alapján dán, svéd vagy német sört rejthetnek az üvegek.

Bjorn Haggblom, a kutatás egyik résztvevője szerint az eddigi legrégebbi iható sör 1869-ből származik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár