2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mozimentés Rómában

2011. január 31. 16:20 MTI

A mozi szerelmesei mentettek meg egy bezárásra ítélt filmszínháztermet Rómában. Hisznek abban, hogy nem csak a nagy moziláncoknak van jövője.

Moziőrülteknek hívják magukat az új római mozi, a Kino tulajdonosai. "Amikor meghallottuk, hogy be akarják zárni a már ritkaságnak számító művészmozit, befektetőkhöz fordultunk. Azt válaszolták, ma már csak őrültek adnak ki pénzt nem többtermes mozira. Mi mégis ezt tettük. Először négyen voltunk, a végére hatvanan fogtunk össze" - mondta el a római sajtónak a Kino tulajdonos-csoportját vezető Cristiano Gerbino, aki filmtörténetet tanít a Cinecitta római filmgyár egyetemén.

Barátait mozgósította: ismert olasz színészek, rendezők és teljesen ismeretlen magánemberek csatlakoztak a mozimentéshez. Saját pénzből és saját erőből öt hónapon át állították helyre az egykori Grauco mozit. Gerbino és társai cseréltek le a csöveket, festették le a falakat, szerelték be a digitális vetítőt és keresztelték el saját mozijukat Kinónak.

"A nemzetközi fesztiválokról a mozikba sohase eljutó alkotásokat tűzzük műsorra" - hangoztatta a színész Massimo Galimberti, a Kino művészeti felelőse. Más sors jutott a római városközpont kulturális találkozóhelyeként ismert Metropolitan mozira: a bezárása ellen tiltakozók hiába foglalták el a mozit, a Metropolitant eladták egy olasz konfekcióüzletláncnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár