2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elveszettnek hitt Ferencsik-felvétel CD-n

2011. január 19. 14:29 MTI

Egy elveszettnek hitt Ferencsik János-felvétel jelent meg CD-n In memoriam Ferencsik címmel: A kékszakállú herceg várának 1976-os koncertelőadását, amelyen Juditot Kovács Eszter, a Kékszakállút Kováts Kolos énekelte, a Bartók-opera egyik leghitelesebb verziójaként tartják számon.

Mint az a Magyar Állami Operaházban, Ferencsik János születésének évfordulóján tartott keddi bemutatón elhangzott, az emlékezetes zeneakadémiai koncert rádiófelvétele elveszett, azonban Kovács Eszter férje, Tréfás Miklós egy sztereo kézi magnóval rögzítette az előadást - ezt játszották most CD-re.

"Amikor meghallgattam a felvételt, bár már célhoz értem, nem tudtam kiszállni az autóból, annyira lebilincselt, amit hallottam. Főként az intonáció tisztasága ragadott meg mindkét énekesnél" - idézte fel Farkas Zoltán zenetörténész, az MR3 Bartók rádió vezetője.

Hangsúlyozta: két nagyon nehéz szerepről van szó, a legritkábban fordul elő, hogy valakik hangról-hangra ennyire hitelesen szólaltassák meg Bartók alkotását. "Újra kiderült: mihelyst a sallangokat lehántják, milyen páratlan remekmű A kékszakállú herceg vára. Erőltetett manírok nélkül felragyog a darab ezen a felvételen. Ferencsik János pedig annyiban utolérhetetlen, hogy a tempóváltásaival szinte mint egy eleven organizmust, úgy lélegezteti a darabot" - mutatott rá Farkas Zoltán.

Hozzátette: Kovács Eszternek és Kováts Kolosnak nem csupán a hangvétele tiszta, hanem két tiszta embert ábrázolnak, akiknek nincsenek drámai vétkeik, annál súlyosabb, hogy végül mégis megtörténik velük a tragédia. Ez etalon értékű felvétel, amelyhez érdemes hozzámérni a későbbi, esetleg modernebb előadásokat - vélte a zenetörténész.

A felvételen az Állami Hangversenyzenekar, a Nemzeti Filharmonikusok elődje játszik. A felvétel érdekessége, hogy Kovács Eszter és Kováts Kolos csak egyetlen alkalommal, Frankfurtban, az Alte Operben ismételte meg a hangverseny-előadást, ott az év koncertje lett a produkciójuk.

Kovács Eszter 1965-ben diplomázott a budapesti Zeneakadémián, majd Bayreuthban, Bécsben Grazban és Salzburgban tanult. Előbb a Magyar Állami Operaház tagja volt, majd 1980 és 1986 között külföldön énekelt, például a New York-i Metropolitanben, a londoni Covent Gardenben vagy a milánói Scalában. 1986-ban visszaszerződött a dalszínházhoz, ám mivel nem kapott megfelelő feladatokat, visszavonult a színpadtól.

Kováts Kolos Kossuth-díjas magánénekes, a dalszínház örökös tagja. A Kékszakállú herceg egyik legfontosabb szerepe, amelyet szerte a világon nagy sikerrel énekel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár