2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legóból építették meg az ókori számítógépet

2010. december 13. 08:01

Legóból építették meg a világ legrégibb ismert számítógépét, a 2000 évvel ezelőtt csillagászati naptárnak készített antikühérai gépezetet.

I.e. 140 és 100 között építették meg az ókori Görögországban azt a különleges gépezetet, amelyet aztán 1901-ben találtak meg a búvárok egy Antiküthéra szigete mellett elsüllyedt római hajóroncsban. Az antik kalkulátor 33 cm magas, 17 cm széles, 9 cm mély, és fatokban volt elhelyezve.

A gépezet ötlete a szicíliai Szürakuszaiban született meg, és a gépezet szellemi atyja talán Arkhimédész lehetett. Az i.e. 212-ben meghalt polihisztor ugyanis - más ókori kommentárok szerint - feltalált egy olyan eszközt, amely a Hold és az ismert bolygók mozgásán alapulva segítette az asztronómiai számításokat. Mindezt a csillagászati eszközökről írt, azóta elveszettnek számító kéziratában örökítette meg.

A cardiffi Antiküthérai Gépezetet Kutató Projekt vezetője, Tony Freeth matematikus és filmrendező szerint meglepetésszerűen derült ki, hogy a szerkezet hátlapján látható ábrák egy ókori naptár 12 hónapját, és más időszámítási egységek korinthoszi eredetű nevét tartalmazza, amelyek egy Arkhimédészig visszanyúló örökségre utalnak. A kutatók szerint a nevek azért is okoztak meglepetést, mert a metonikus időszámítás egységeinek a nevét eddig nem ismerték, ráadásul a hasonló naptári rendszerek megléte egyértelműen babiloni hatást mutatnak.

Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, 2006-ban a régészek átvilágították a szerkezetet, és megpróbálták rekonstruálni annak működését. Ennek során kiderült: a jelenleg az athéni Nemzeti Múzeumban megtekinthető gépezet mind tervezésében, mind működésében évszázadokkal megelőzte a hasonló csillagászati szerkezeteket, amelyek csak a 14. században bukkantak fel Európában.

Andrew Carol, az Apple szoftverfejlesztője most legóból készítette el a szerkezet mását. A szakember számára nem ez volt az első rekonstrukció: korábban Babbage differenciálgépét modellezte hasonlóképp. A műanyag masina 30 nap alatt készült el, 1500 Technic legóból és 110 fogaskerékből. Bár a végeredmény méretben eltér az eredetitől, ennek csupán az az oka, hogy Carol szabványos, boltban kapható építőelemeket használt az építkezés során.

A legó-gépezet egyébként tökéletesen működőképes, és közel pontosan, egy kétórás intervallumon belül jelzi előre a hold- és napfogyatkozásokat is.

A koncepció, a tervezés és az építés folyamata

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár