2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy szigeten épülhet fel Abramovics kortárs galériája

2010. december 8. 11:41 The Daily Telegraph

Több mint 250 millió fontot készül költeni legújabb projektjére a milliárdos orosz üzletember, Roman Abramovics, aki saját szigetén, Szentpétervár szívében állíthatja fel kortárs galériáját.

A sugallat az oligarcha legújabb barátnőjétől, hatodik gyermeke anyjától, Daria Zsukovától érkezett, aki máris „bejelentkezett” a gyűjtemény vezetői posztjára. Abramovics eddig 12 milliárd rubelt (megközelítőleg 250 millió fontot) fordított New Holland rogyadozó épületeinek helyreállításaira, amelyek egykoron az orosz haditengerészet fennhatósága alá tartoztak. Abramovics terve, hogy a 18. századi raktárépületek helyébe egy vadonatúj, kulturális és kereskedelmi központot húzzon fel, ezzel belátható közelségbe került.

Az egyik épület az oligarcha magángyűjteményének otthonául fog szolgálni. Ebben Zsukova lesz segítségére, aki eddig szinte aranykézzel válogatta ki az impozáns gyűjtemény egyes darabjait. Abramovics először 2008-ban vetette észre magát, amikor 24 óra leforgása alatt 60 millió fontot költött két New York-i aukción. Az ARTnews magazin a világ tíz legnagyobb magángyűjtője közé választotta az orosz üzletembert, de a két fogáson kívül szinte alig jelennek meg hírek Abramovics legújabb szenvedélyének részleteit illetően.

A Szentpétervárra tervezett galéria nem az első művészeti intézmény lenne a városban: itt található az Ermitázs, valamint általánosságban elmondható, hogy a Néva-folyó torkolatába épült egykori birodalmi központ Oroszország művészeti és kulturális központjának számít. Abramovicsnak ezzel arra nyílik lehetősége, hogy J. Paul Getty-hez hasonlóan ő is így hagyja hátra örökségét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár