2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Európa történelme az internetre költözik

2010. december 2. 11:08

2010. december 3-án tíz európai kutatóközpont részvételével videokonferencia keretében kerül sor az egész világon ingyenesen hozzáférhető EGO | Europäische Geschichte Online / European History Online bemutatójára. A projekt az újabbkori európai történelem 500 évét (c. 1450-1950) mutatja majd be, felfedezve a közös pontokat és folyamatokat.

Vajon mi köti össze Budapestet Béccsel, Prágát Londonnal, Leuvent Wrocław-val vagy Tartut Zürich-hel? A „közös“ történelmi tapasztalat – az együttműködés, egyszersmind a szembenállás és a kirekesztés is. Mostantól összeköti őket az európai léptékű publikációs program is, az EGO | Europäische Geschichte Online / European History Online, amely a kommunikáció és az átadás szemszögéből követi nyomon a modern Európa változatos történelmét. A nagyközönség 2010. december 3-án ismerkedhet meg az EGO-val, tíz tudományos központ részvételével tartott videókonferencia keretében. A bemutató budapesti résztvevője a Közép-európai Egyetem Történelem tanszéke, illetve a tanszék mellett működő Pasts, Inc. kutatóintézet lesz.

Az EGO országhatárokon, tudományágakon és tudományos módszereken átívelve tárja fel az újabbkori európai történelem 500 évét (c. 1450-1950). Tíz „szálon“ fejti fel az európai történelemben azokat az interkulturális cserefolyamatokat, amelyek hatása túlmutat a politikai, nemzeti és kulturális határokon. Ezek a szálak az európai történelem szerteágazó témáit ölelik fel a vallástól, a tudományoktól, a politikától és a jogtól kezdve a művészeteken és a zenén át a gazdaságig, a technikáig és a hadászatig. Az EGO szerzői által felhasznált források között megtalálhatóak az írott és képi emlékek ugyanúgy, mint statisztikák, animált és interaktív térképek, továbbá hang- és mozgóképes források.

A nyílt hozzáférésű projekt tartalma 2010. december 3-tól lesz elérhető az internet-felhasználók számára (http://www.ieg-ego.eu). Az oldalon 2013-ig több mint 200 publikáció jelenik meg, a bemutató után mintegy 75, német és angol nyelvű közlemény válik majd elérhetővé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár