2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Turisták veszélyeztetik "kis Petrát"

2010. december 1. 08:54

Nem lélegezhetnek fel a jordániai "kis Petra" falfestményeinek állagát megóvó szakemberek. Miután egy három éves program keretében sikerült megvédeniük az i.sz. 1. századi műkincseket, újabb kihívással nézhetnek szembe a hatóságok: a turisták hömpölygő áradatával.

A Petrától 10 kilométerrel északra elhelyezkedő, „kis Petrának” nevezett Siq al-Barid a nabateus központ „külvárosának” számított, s egészen 1985-ig beduin törzsek lakták, mielőtt Ammán át nem helyezte őket.

A nabateusok festészetének nagyszerűsége nem pusztán a varázslatos technikában rejlik – a helyreállított műalkotások ugyanis az egyetlen, eredeti állapotukban megmaradt falfestmények Petrában.

A terem falán látható Dionüszosz-kép és a furulyázó, bor társaságában ábrázolt puttó is azt jelzi, hogy ez egy olyan étkezőszoba volt, amely ókori mulatságok helyszínéül szolgálhatott.

A jordániai Petra National Trust (PNT) és a londoni Courtauld Institute of Art együttműködésének célja, hogy megőrizze a veszélyeztetett régészeti területeket, illetve hogy megtisztítsa a falakat a beduinok által rakott tüzek következtében keletkezett koromtól.

Mielőtt a munkálatok megkezdődtek volna, környezettanulmányok és technikai felmérések is születtek, amelyek során megállapították, hogy a korábbi vélekedésekkel ellentétben a műalkotások nem freskók voltak, hanem gipszre festették azokat.

A hangsúly most a hosszú távú védelemre és a régészeti környezet megóvására helyeződött át” – mondta el Aysar Akrawi, a PNT igazgatója, aki elárulta, hogy a festmények áthelyezése nem szerepel az opciók között. „A festmények jelentést adnak a helynek, s ez fordítva is igaz, nem szabad különválasztani őket” – tette hozzá.

Idén igazi turista-boom van Jordániában, amit a számok is alátámasztanak: 2010 első felében 462 ezer látogató kereste fel a közel-keleti országot, ami a tavalyi évhez viszonyítva 42 százalékos növekedésnek felel meg.

Habár jóval kevesebben látogatnak el Siq-be, mint Petrába, az állagmegóvó projekt egyre több turistát csalogat a „kistestvérhez”. Akrawi szerint azonban a rendelkezésre álló személyzet nem tudja kielégíteni a turisták igényeit. „A turisták olyan helyekre másznak fel a jobb képek készítése érdekében, amelyek védettek” – panaszolja az igazgató, majd hozzátette: annak ellenére, hogy az étkező szoba ideális befogadóképessége 10-15 fő, előfordul, hogy egyszerre akár negyvenen is benntartózkodnak.

Akrawi szerint a turizmusból keveset profitál a helyi gazdaság, s egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Petránál elfogadott, kedvező gazdasági feltételek – munkahelyek a helyieknek – előbb-utóbb Siq-et is elérik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár