2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mozart-ritkaság a Magyar Állami Operaházban

2010. november 26. 12:49 MTI

Mozart-ritkaságot adnak elő december 12-én és 14-én a Magyar Állami Operaházban; az Ascanio Albában című opera Európában kizárólag Budapesten lesz hallható és látható.

A produkciót a Szemerédy Alexandra-Parditka Magdolna rendezőpáros viszi színre, akik a Művészetek Palotájában a Parsifal, valamint a Trisztán és Izolda rendezésükkel sikert arattak Budapesti Wagner-napokon. Az előadásokat Fischer Ádám vezényli, az öt szerepet Schöck Atala, Fodor Gabriella, Wierdl Eszter, Megyesi Zoltán és Rácz Rita énekli.

A rendezők elmondták, hogy az Ascanio Albában a csodagyerekből zeneszerzővé serdült Mozart alkotása, a műfaji meghatározás festa tetrale in due parti - ünnepi színjáték két részben. A darabot Mária Terézia fia, Ferdinánd és Maria Beatrice d' Este 1771-es esküvőjére rendelték az akkor 15 esztendős muzsikustól.

A librettót a Bécsben népszerű Giuseppe Parini írta, a kor szokásainak megfelelően az esküvőre készült darabnak szimbolikusnak és emelkedettnek kellett lennie. A hercegi párt Ascanio és Silvia - a szerelmespár - jelképezi, Mária Terézia Vénusz alakjában jelenik meg. Van még egy furcsa figura, Fauno, aki talán Ascanio álmainak megtestesülése, Alceste pedig Silvia atyja, de Vénusz rajongója is.

"Számunkra rendkívüli a felnőtté válás, az elszakadás folyamatát bemutatni. Vénusznak komoly tervei vannak Ascanióval, aki ezeket nem akarja valóra váltani, másként szeretne élni, szabadon és önállóan gondolkodva" - fogalmazott Szemerédy Alexandra és Parditka Magdolna, akik Vénuszt mint a legfőbb építésznőt mutatják be. (A látványt és a jelmezeket is ők tervezték.) Az alattvalók Vénusz irodájának építészei, rajzolói, akik azt éneklik az első kórusban, hogy "Óh Vénusz, a te szolgálatodban az ember nem is vágyik a szabadságra...".

Vénusz át akarja ruházni a hatalmát a fiára, de Ascanióban mákszemnyi érdeklődés sincs e hatalom iránt. Neki egy dolog lenne fontos az életben: végre találjon valakit, akivel beszélgethet, mert Vénusszal ezt nem igazán teheti meg.

A Mitridate, Pontusz királya 1770-es óriási sikere után az újabb felkérés az jelentette Mozart és édesapja számára, hogyha az Ascanio is ugyanolyan tetszést arat, Mozart udvari muzsikus lehet Ferdinándnál. Ő egyébként valóban szerette volna alkalmazni Mozartot a milánói udvarban, de Mária Terézia megdorgálta fiát, így ez nem valósult meg.

Győriványi Ráth György főzeneigazgató elmondta: a terv, hogy az Ascanio Albában egy évről évre bővülő decemberi Mozart-hetet alapozna meg, nem folytatódik. Lesz azonban jövőre barokk opera - valószínűleg Rameau-mű - a régizene- specialista Vashegyi György zenei irányításával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár