2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több milliárd pixellel a sziklarajzok nyomában

2010. november 16. 10:22 National Geographic News

Hihetetlen perspektívát nyújt, s számos tudományos rejtély megoldását kínálja a több milliárd pixelt felvonultató Gigaplan programja.

A program az egyes műalkotásoknál több ezer szuperközeli képet rak össze panoráma felvételekké, amelyek a Gigaplan honlapján tekinthetők meg. A technológia - amely robotkamerából, egy számítógépes szoftverből és egy digitális kamerából áll - megalkotása a Carnegie Mellon Egyetemen oktató Illah Nourbakhsh professzor CREATE Lab-jának nevéhez fűződik. A laboratórium a NASA-tól, illetve a Google-tól kapott segítséget a program fejlesztéséhez.

A barlangrajzok egyik avatott szakértője, Sandra Olsen Szaúd-Arábiában alkalmazta a Gigaplant, hogy megörökítse a hely világhírű petroglifáit. A világ egyik leghíresebb barlangrajzát a közel-keleti ország oktatásügyi minisztériumának segítségével, Richard T. Bryant fotográfus jóvoltából sikerült immáron online dokumentálni. A petroglifák jószerivel csak a világ távoli, eldugott helyein lelhetők fel, a Gigaplan-nak köszönhetőn azonban otthon, a karosszékből is élvezhetők ezek a páratlan műalkotások, korábban szinte elképzelhetetlennek tartott részletességgel.

Olsen, aki egyben a pittsburghi Carnegie Museum kurátora, elmondta, hogy a Gigaplan segítségével a kutatás során olyan részletekre derülhet fény, amely még a helyszínen sem látható: a kutató például egy befejezetlen petroglifát is talált a felvételeken, egy olyan szamárrajzot, amelyet a történelem során többször is elkezdtek, majd abbahagytak. „Hihetetlen részleteket láthatunk, amelyek alkalmasak a téranalízisre. A programmal olyan képeket is felismerhetünk, amelyek eltakarják a másikat, s ezzel megvizsgálhatjuk, hogy a kettő között milyen kapcsolat van” – magyarázza Olsen.

Dennis vanEngelsdorp, a Penn Állami Egyetem rovarszakértője a méhkaptárok elnéptelenedésének megvizsgálásához hívta segítségül a Gigaplan programját, míg Andrew Deans, az Észak-Karolinai Egyetem szakértője az egyetem 1,5 milliós rovargyűjteményét kívánja megosztani az internetezőkkel. Chris Fastie, a vermonti Middlebury College erdésze pedig – a hagyományos metódusokkal párhuzamosan – az erdőbecsléstanban szán szerepet a projektnek.

Szakértők szerint a Gigaplan bevetési területe szinte végtelen: ma már többek között a jordániai Petra szikláit is így vizsgálják, de a különböző üledékes kőzetek analízise is a program segítségével történik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár