2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orális történelemmel eredtek az üstökösök nyomába

2010. október 21. 14:56

Az ausztrál abók az üstökösökben végzetük előjelét vélték felfedezni – állítja egy friss kutatás.

Duane Hamacher, a sydney-i Macquarie egyetem tanára az arXiv.org honlapon számolt be kutatásának eredményeiről, amelyben azt állítja, hogy Ausztrália őslakosai rendkívül komolyan és magas szinten foglalkoztak az asztronómiával. „A különböző abó csoportok az évszakokat más és más csillagokkal kötötték össze, amelyek összefüggésbe voltak hozhatók a táplálékokhoz való hozzájutással. Az abók az üstököst a félelemmel, a halállal, az elmúlással, a rosszakaró szellemekkel és mágiával kapcsolták egybe, ugyanúgy, ahogyan az a világ más részén is elterjedt volt” – mondta a kutató.

Hamacher huszonöt üstökösről szóló beszámolót vizsgált meg. „Néhány 19-20. századi történet leírása és helye aktuális történelmi eseményekkel köthető össze, a többi viszont semmiféle üstökössel nem áll összefüggésben”. A kutatónak sikerült mintegy féltucatnyi nagyobb üstökössel kapcsolatba hozható eseményre bukkannia, 1843, 1844 és 1861-ből. „Az 1843. márciusi egy nagyon különleges eseménynek számított, ezért könnyű volt beazonosítani. A többinél azonban csak nagyon általános leírásokat találtam, ezért meg kellett vizsgálni, hogy az emberek pontosan miről is beszéltek” – magyarázta Hamacher.

A kutató szerint a kutatás legnehezebb részét az jelentette, hogy alig talált olyan embert, aki ismerte az egyes üstökösökkel kapcsolatos jelenségek mögötti történetet, különösen az 1800-as évek előtt. „Az orális történelem nagy része elveszett, főleg a brit kolóniákhoz közeli területeken. Egész kultúrák, nyelvvel, szokásokkal kerültek a történelem szemétdombjára” – így a kutató. Hamacher szerint, ha a történeteket elfelejtik, csak a régészeti emlékek – például a sziklákba vájt rajzokra – maradtak, de ezek felettébb spekulatívak, így nem lehet kizárólag azokra hagyatkozni a jelenséggel való foglalkozás során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár