2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megépülhet az ősszámítógép

2010. október 18. 08:55 The Daily Telegraph

Valóra válhat Charles Babbage matematikus álma, akinek a 19. században tervezett gőzzel hajtott gépét most végre megépíthetik.

John Graham-Cumming programozó és blogger 400 ezer fontot próbál összekalapozni, hogy megépíthesse a hatalmas bronz-és vastárgyat, az 1837-ben papírra vetett analitikus készüléket. Az ambiciózus férfi ehhez a matematikusnak a londoni tudományos múzeumban őrzött vázlatait kívánja felhasználni. Az internetes kampány eddig már 1600 támogató érdeklődését keltette fel, akik mind pénzügyi felajánlásokról tettek bejelentést. A motor egyes részeit már korábban megépítették, de ez lesz az első alkalom, hogy a készülék teljes egészében felépülhet.

„Babbage feljegyzéseit olvasva a szemünk elé tárul az első számítógép terve” – állítja Graham-Cumming. „Memóriája, processzora és nyomtatója is volt, s egy lyukkártyával működött. Egy kisebb teherautó méretű volt, gőz hajtotta, de felismerhetően ez volt az első számítógép” – tette hozzá a programozó. Az informatika történettel foglalkozó Doron Swade szerint a gép felépítése fontos történelmi kérdésekre adhat választ. „Volt-e információs korszak a viktoriánus éra alatt? Ez egy nagyon érdekes kérdés” – így a történész.

A munkában résztvevők először digitalizálják Babbage rajzait, majd meg kell fejteniük a matematikus kommentárjait. A következő lépés a gép háromdimenziós szerkezetének megalkotása lesz, mielőtt a számítógép életnagyságban működne.

A számítógép atyjának tartott Babbage életében egy kalkulátort is készített, majd ezt követően fogott hozzá élete művének megalkotásához, amelyet élete végéig, 1871-ig tökéletesített. Helyzetét a brit kormánnyal folytatott perlekedése is hátráltatta, amely nem biztosította a szükséges forrást számítógépe megvalósulásához.

Még több érdekesség Babbage gépéről

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár