2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Konferencia és kiállítás Ohridi Szent Naum kultuszáról

2010. október 14. 09:21 MTI

A szláv írásbeliséget megteremtő Cirill és Metód tanítványa, Ohridi Szent Naum halálának 1100 éves évfordulóján kétnapos konferenciát rendez és kiállítást nyit a szent magyarországi kultuszáról csütörtökön a Bolgár Kulturális Fórum, a Magyarországi Ortodox Egyházmegye és a Debreceni Akadémiai Bizottság Művészettörténeti Munkabizottsága.

Nagy Márta, az akadémiai bizottság elnöke elmondta, 20 éve foglalkozik Szent Naummal, az első középkori szláv szerzetessel, aki a keleti és a nyugati kereszténység határmezsgyéjén hittérítőként dolgozott.

Naum Macedóniában, Ohrid és a Preszpa-tó közötti Kutmicsevicében született, bizánci hittérítő volt, Ohridban kolostort alapított, és a szláv írásbeliség elterjesztése mellett a szegényeket, betegeket istápolta. Csodatevőként tisztelik a mai napig. Rómában is tanult, a pápa szentelte pappá. Szent Naum sok nyelven beszélt, térített a Balkánon, majd Bulgárián át a morvák és a pannóniai szlávok közé is eljutott. A 18. században a török elől menekülő macedón, vlah és görög kereskedők hozták el Naum kultuszát Észak-Magyarországra, Miskolcra, a kelet-nyugati kereskedelmi utak központjába.

Nagy Márta debreceni egyetemi docens kutatásaiból kiderült, hogy ebben a régióban a fiú újszülöttek 95 százaléka a Naum nevet kapta, az 1700-as évek elején kápolnát építettek Miskolcon a Széchenyi utcában tiszteletére, valamint ikonok, metszetek, olajfestmények bizonyítják kultuszát.

Szent Naum 910. december 23-án halt meg Ohridban. Halálának 1100. évfordulóján magyar egyetemi tanárok, kutatók mellett bolgár, macedón és albán tudósok tartanak előadásokat a szláv írásbeliség alapítóiról és tanítványaikról, a keleti kereszténység terjedéséről a Balkánon, az ohridi templomról és kolostorról, valamint Szent Naum magyarországi kultuszáról.

Ohridi Szt. Naum magyarországi kultusza címmel 39 kortárs művész képeiből és 12 történeti munkából - ikonokból, olajképekből - kiállítás is nyílik csütörtökön Budapest belvárosában a Petőfi téri Nagyboldogasszony-székesegyház karzatán. A tárlat kurátora, Nagy Márta elmondta, a jórészt egyházművészekből álló kiállítók az egész ország területén alkotnak. A kiállításnyitó előtt Szent Naumért könyörgő istentiszteletet celebrál Magyar István, a székesegyház lelkésze, és először hangzik el magyarul a könyörgő ima, amely eddig csak görögül volt hozzáférhető - tette hozzá Nagy Márta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár