2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Matisse és Modigliani az árverések kedvencei

2010. október 5. 16:41 MTI

Henri Matisse életnagyságú bronzszobrát, valamint Amedeo Modigliani egyik leghíresebb aktját kínálja novemberi árverésén a Christie's és a rivális Sotheby's aukciósház.

Matisse Back IV (Nu de Dos, 4eme etat) címet viselő alkotása még soha nem szerepelt aukción, és szakértői várakozások szerint akár 35 millió dollárt (csaknem 7 milliárd forintot) is adhatnak érte a november 3-iki liciten. A Christie's szerint a szobor mindeddig magánkézben volt, az eladó kilétét azonban nem fedik fel. Az árverési ház csak annyit közölt, hogy a tulajdonos felismerte a modern szobrok kiváló piaci helyzetét, ezért döntött az eladás mellett.

A bronzalkotás "mérföldkő a modernista stílusban" - mutatott rá a szobor jelentőségére Conor Jordan, az aukciósház impresszionista és modern művészettel foglalkozó részlegének vezetője. Matisse szóban forgó munkája egy négy szoborból álló sorozat darabja, a művész egyik legnagyratörőbb koncepciója, amelyen több mint húsz évig dolgozott - részletezte a szakértő. Mind a négy szoborból 12 darabos sorozat készült, a Back IV széria darabjai kettő kivételével mind múzeumokban - többek között a New York-i MoMA, a londoni Tate Modern és a párizsi Pompidou központ gyűjteményében - vannak.

A szobrok iránt valóban óriási az érdeklődés, februárban Alberto Giacometti Sétáló ember I című munkája kelt el 104 millió dollárért. Rövid ideig ez volt a világ legdrágább műtárgya, amely árverésen cserélt gazdát (később egy Picasso-festmény lett az 106 millió dollárral). Giacometti egy másik munkája, valamint egy Modigliani-szobor is 50 millió dollár feletti áron cserélt gazdát az év során.

A rivális Sotheby's november 2-án bocsátja árverésre Amadeo Modigliani olasz művész Nu assis sur un divan (La belle romaine) című női aktját. Ezt a festményt a művészettörténet legkiválóbb aktjai között tartják számon Sandro Boticcelli Vénusz, Diego Velázquez Vénusz tükörrel, valamint Édouard Manet Olympia című festményei mellett. A "La belle romaine valóságos ikon, az aktfestmények sorozatának más darabjaival együtt Modigliani festőművészetének legjobb pillanatát tükrözi" - fogalmazott közleményében Simon Shaw, az aukciósház impresszionista és modern művészettel foglalkozó részlegének feje.

Modigliani 1917-ben egy sorozat darabjaként festette a művet, amelyet Párizsban mutattak be kiállításon. A tárlat óriási szenzáció lett, "lényegre törő" jellege miatt azonban átmenetileg bezárta a rendőrség. A kép legutóbb 1999-ben jelent meg a piacon, akkor is a Sotheby's bocsátotta árverésre. Akkoriban Modigliani esetében rekordot jelentő 16 millió dollárt adtak meg érte. A festményt az árverés előtt Londonban és Hongkongban mutatják be, majd néhány nap erejéig New Yorkban is megtekintheti a közönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár