2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Beethoven-kód titkai

2010. október 4. 13:14 MTI

Eddig túl gyorsan vagy ellenkezőleg, túl lassan játszották Ludwig van Beethoven darabjait - állítja egy holland karmester, akinek vezényletével a bécsi filharmonikusok azon dolgoznak, hogy a helyes tempóban rögzítsék a zeneszerző 2. szimfóniáját.

Harke de Roos dirigens szerint Beethoven metronómjelzéseit már kétszáz éve rosszul olvassák, és eljött az ideje annak, hogy kiköszörüljék a csorbát. A holland zenekutató, szerző és zongorista kétnapos próba után kezdte meg a zenekarral a felvételek rögzítését, a felvétel már októberben megjelenik. "Mindannyian úttörők és idealisták vagyunk, de meg tudtuk győzni a zenészeket elképzelésünkről. Le voltak nyűgözve" - fogalmazott Klaus Sälzer, a projekt vezetőinek egyike.

A Beethoven-kísérlet költségei mintegy 100 ezer eurót tesznek ki, az anyagi hátteret támogatók biztosítják, a szervezők májusban alapítványt hoztak létre. A projekt célja, hogy "helyreállítsák Beethoven munkáinak klasszikus egységét, és ezáltal sérült művészi becsületét is" - magyarázta Sälzer.

De Roos 1991-ben írott könyvében tárta a nyilvánosság elé elképzelését, most ennek helyességéről akarja meggyőzni a zenevilágot. A bonni Beethoven-ház ugyan fenntartásokkal szemléli de Roos elképzeléseit, de izgalmasnak találják az eltérő interpretációkat. Mindazonáltal megvárják, míg elkészül a felvétel, mielőtt eldöntik, aktívan részt vesznek-e a projektben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár