2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Herendi porcelánokon ámulhatunk Gödöllőn

2010. szeptember 30. 12:53 MTI

A Herendi Porcelánmanufaktúra legbecsesebb darabjait vonultatja fel az a kiállítás, amely a gödöllői kastély nemrég felújított Rudolf-szárnyában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

A Herendi, az arisztokrácia porcelánja címet viselő vándorkiállítás első állomása a gödöllői kastély. Mint Holub Katalin, az intézmény szóvivője elmondta, az időszaki kiállítás otthonául szolgáló Rudolf-szárnyban ez az első nagyobb rendezvény a felújítás befejezése óta. A szemet gyönyörködtető porcelánok egy 19. század eleji festményekkel díszített, újjávarázsolt teremsorba kerültek, vagyis az érdeklődők egyszerre ismerkedhetnek a lenyűgöző kastélyterekkel és a csodás terítékekkel.

Az arisztokrata életformát a herendi porcelánok segítségével megidéző kiállításra a manufaktúra patinás edényeket, étkészleteket - köztük számos monogramos darabot - hozott, de olyan tipikusan főúri kellékekkel is találkozhatnak a látogatók, mint a tinta- és írószertartó, a porzó, a kártyadoboz, a sétabotfogó vagy például a porcelánnyelű evőeszközök. Utóbbiakat csakis külön megrendelésre készítették - magyarázta Holub Katalin.

A szóvivő hozzátette: a magyar kastélyok lakói nagyon kedvelték és szívesen vásárolták a herendi porcelánokat, sok esetben egy-egy dekoráció ma is őrzi a megrendelő családok nevét. A Ferenc Józsefről elnevezett készlet például a budai Vár és a gödöllői kastély számára készült, de az Országház étkészlete is hasonló aranymintával díszített.

Ma is ismertek a Hadik-, az Apponyi-, a Batthyány- és az Esterházy-minták, s ma is használatos az úgynevezett Héderváry-szín- avatott be a különleges tárlat kulisszatitkaiba a szóvivő. Bár nem a kiállítási tárgyak közé tartozik, mégis bizonyára sokan rácsodálkoznak majd az utolsó terem porcelánrózsákkal díszített csillárjára. Ez is a porcelánmanufaktúra luxusterméke, s természetesen a helyén marad a tárlat bezárása után is.

A "törékeny tárlat" bevezető termében kisfilm avatja be a látogatókat a porcelánkészítés és festés rejtelmeibe, de a jelesebb alkalmakkor porcelánfestő-bemutató is gazdagítja majd a látnivalók tárházát. A tárlat január 3-ig látogatható Gödöllőn.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár