2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújult a margitszigeti kolostor környezete

2010. szeptember 16. 18:38 MTI

Lezárult a margitszigeti dominikánus apácakolostor renoválási munkálatainak legújabb üteme - jelentette be a Főkert Nonprofit Zrt.. A felújítás ezen szakaszában a kolostor és királyi udvarhely nyugati részének és környezetének egyszerű, funkcionális átalakítása volt a cél. A zöldfelület terveit a Főkert Tervezési Stúdió készítette Szalkai Adrienne vezető tervező irányításával. A kert renoválásával és átalakításával Szent Margit személyiségét, nemesi származását és puritán életét igyekeztek kifejezésre juttatni.

Az udvar romjain lévő eredeti kapukra központi kereszt alakú, középen kiemelt lépcsőfokokkal ellátott szilárd burkolatot helyeztek, amelyek megfelelően illeszkednek a terephez. Az udvar jelenlegi szintje hatvan centiméter vastagságú földfeltöltés eredménye. Az eredeti szinten mészkőlapburkolatot tártak fel, és feltételezhető, hogy a teljes udvar, de az északi fele biztosan burkolt volt. A magasságkülönbség áthidalására szolgáló, a romok fölé emelkedő lépcsők alternatív ülőhelyként is szolgálnak.

A terület burkolatának, magassági viszonyainak kialakításakor figyelembe vették az akadálymentesítés előírásait, így az alkalmazott burkolatok minősége és felületképzése lehetővé teszi a kerekesszék használatát is. A megtartott fák alá egységes zöld szőnyeggé fejlődő gyeppótlót ültetnek, az így kialakuló tiszta szerkezetű kert hangulatát a hagymásokból kialakított, évszakonként változó rajzolatú motívumok hangolják majd át.

A sétányról a romegyütteshez vezető bejárathoz a romfal mellé stílusában illeszkedő információs tábla, az udvarra és környezetére pedig hulladékgyűjtők kerültek. A Főkert Tervezési Stúdió Kft. által megálmodott, és a Főkert Nonprofit Zrt. kivitelezésében elkészült nyugati udvar és környezetének felújításával a nagyközönség által jelenleg ismert domonkos kolostor teljes területe megújulva várhatja a látogatókat.

A Margit-szigeten álló Domonkos-rendi kolostor és királyi udvarhely romjai a Budai vár után a főváros második legnagyobb kiterjedésű összefüggő középkori építészeti emléke. IV. Béla (1206-1270) a tatárjárás idején fogadalmat tett arra, hogy amennyiben túlélik a pusztítást, születendő gyermekét az egyháznak ajánlja fel. Leánygyermeke, a halála után szentté avatott Margit (1242-1270) először a veszprémi kolostorba, majd a Szűz Mária tiszteletére felépített új margitszigeti domonkos apácakolostorba került, ahova tizenkét apácával 1252-ben költözött be.

Az apácakolostor mellett királyi házat is emeltek. A királylány életében a kolostor és a királyi udvarhely többször volt történelmi jelentőségű politikai esemény színhelye. IV. Béla fia, V. István is itt hunyt el. Az apácák véglegesen a török megszállás alatt hagyták el a kolostort, amely a török hódoltság óta romterületként látogatható. A romkert fő elemei a templom, Szent Margit sírja és az apácakolostor.

A maradványok közül az 1838-as árvíz során került felszínre Margit és V. István sírja, ettől kezdve kezdték el kutatni a kolostort régészeti ásatások során, amelyek megszakításokkal egészen napjainkig tartanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár