2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az FBI-nak jelentett Martin Luther King fotósa

2010. szeptember 17. 09:29 The Daily Telegraph

A polgárjogi küzdelem érájának ünnepelt fotósa, Martin Luther King bizalmasa egyben az FBI egyik informátora is volt – derült ki egy memphisi újság által folytatott kutatás során.

A 2007-ben, 85 éves korában elhunyt Ernest Withers készítette a leghíresebb felvételeket Kingről, köztük azt, amelyen a polgárjogi harcos az egyik deszegregált buszt vezeti Montgomeryben. Withers több ezer képen örökítette meg a Mély Dél fekete lakosainak mindennapi küzdelmeit, vagy számolt be zavargásokról, demonstrációkról és bűnügyi tárgyalásokról.

Kinget 1968. április 4-én gyilkolták meg a memphisi Lorraine Motel 306-os szobájának erkélyén, a merénylet után pedig Withers többedmagával azonnal a helyszínre sietett. Ekkor Joseph Louw készített képet a tragédia hírére összesereglő emberekről, amelyet Withers dolgozott ki sötétkamrájában. Azt viszont egyik polgárjogi vezető sem tudta, hogy a fotográfus képeket, életrajzi adatokat, politikai nézeteikről írt összefoglalókat és még autójuk rendszámát is átadta a kormánynak.

Withers besúgott lelkészekről és politikai jelöltekről, s figyelmeztette az FBI-t a tervezett tömegrendezvényekről, de például a fotográfus információinak segítségével sikerült az egyik memphisi katonai csoportot, a The Invaderst (A Megszállók) felbomlasztani. A rendkívül alaposan megírt jelentések között található egy tanár esete, aki egy polgárjogi harcosnak adta kölcsön autóját, de a dokumentumokból az is kiderül, hogyan csempésztek cigarettát az aktivistáknak a börtönbe.

A fotográfus még közvetlenül King halála előtt is készített képeket a fekete polgárjogi vezetőről, az FBI-t pedig a különböző katonai potentátokkal való találkozásáról informálta. Withers ott volt King temetésén, ahol arról tájékoztatta a szövetségi nyomozóirodát, hogy korábban egy zavargás megszervezésével vádolt két személy Memphis éppen fele tart.

King bizalmasának az FBI-ban betöltött szerepét az egyik memphisi újság, a The Commercial Appeal kétéves kutatómunka után tárta fel, amely az információszabadsági törvény (Freedom of Information Act) által biztosított, eladdig bizalmasnak számító iratokhoz férhetett hozzá. Az FBI ugyan nem adta át teljes egészében a birtokában lévő dokumentumokat, de így is 369 oldal feloldását tette lehetővé, amelyekben Withers ME 338-R néven szerepel.

A polgárjogi küzdelem korszakának kutatói szerint ez azt példázza, a J. Edgar Hoover-vezette nyomozóiroda milyen messzire volt képes elmenni azért, hogy emberei beépüljenek a különböző csoportokba. Withers korábban rendőrtisztviselő volt, részt vett a második világháborúban, ahol szintén jelentéseket készített. Nyolc gyermeket nevelt, ezért minden valószínűség szerint financiális okok vezérelték, amikor az FBI kötelékébe lépett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár