2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Martin Luther King megszállottja volt az FBI igazgatója

2010. január 20. 11:49 Szende László

Egy amerikai szenátorokból álló csoport nemrég azzal a követeléssel állt elő, hogy az FBI hozzon nyilvánosságra minden, jelenleg is titkosan kezelt, King korábbi megfigyeléseivel kapcsolatos dokumentumot.

Martin Luther King nem volt mindig az amerikaiak hőse: polgárjogi tevékenysége nem csak a rasszisták, és fehér felsőbbrendűséget hirdetők, hanem az Egyesült Államok kormányzata számára is veszélyesnek tűnt.

Kinget évekig figyelte a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), akik a kommunistákkal fenntartott, állítólagos kapcsolatára próbáltak bizonyítékokat találni, amit a férfi többször, és határozottan cáfolt. Az FBI egy különleges csoportot is felállított, amely Kinget „az ország legveszélyesebb és leghatékonyabb néger vezetőjének” nevezte. Nem meglepő, hogy J. Edgar Hoover, a szervezet vezetője, mintegy megszállottja lett a megfigyelésnek.

Emiatt folytatódott a nyomozás, és ekkor már Martin Luther King szexuális életének titkait akarták kikémlelni, hogy azt később felhasználhassák ellene. Bár az ezzel kapcsolatos dokumentumok egy részét már korábban nyilvánosságra hozták, a nyomozás 16 ezer oldalas dokumentációjából mindössze 200 kutatható. Emellett a lehallgatási szalagok, és azok átirata sem érhető el.

Mendez azonban hamarosan megváltozhat: egy, a korábbi elnökaspiráns John Kerry szenátor vezette csoport a megfigyelési anyagok feloldásán ügyködik, hogy azokat nyilvánosságra hozzák majd. A javaslat szerint a Nemzeti Levéltárban létrehoznák a Martin Luther King Gyűjteményt, amelybe minden, a férfivel kapcsolatos kormányzati anyag bekerülhetne majd. Emellett egy öttagú, független felügyelőbizottságot is felállítanának, amely azonosítaná, majd a gyűjteménybe utalná a különböző ügynökségek dokumentumait.

Ha ez sikerül, azzal példát mutathatnának majd a többi, meggyilkolt polgári vezető iratanyagának nyilvánosságra hozásához is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár