2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Győr városi sörszámadások

2010. augusztus 25. 09:25 Bana József

A sokat kárhoztatott Bach-rendszer idején - köszönhetően annak a ténynek, hogy Győr volt a gabonakereskedelem központja - virágzó gazdasági élet jellemezte a várost. A kocsmák, vendégfogadók, a bordélyházak megteltek kereskedőkkel, iparosokkal stb. Így nem csoda, hogy ekkor érte a városi sörfogyasztás az első fénykorát.

Alkoholfogyasztás felsőfokon

Egy kimutatás, amely a győri kocsmárosok által 1856 augusztusától 1857. június hó utoljáig kimért bor, pálinka és sör mennyiségekről készült a következőket tartalmazza: a 182 italmérő a jelzett időszakban 24 856 akó bor, 1626 akó pálinka, 4582 akó sörfogyasztást produkált, és a tetemes italmennyiségre kirótt díjak 4190 forintra rúgtak.

Az itt közölt adatok különösen a hanyatló '60-70-es évek figyelembevételével kiugróak, bár meg kívánjuk jegyezni, hogy a tömeges elszegényedés, a forgalom kiesése, valamint a kivetett adók folyamatos emelése egy gyökeresen új helyzetet teremtett, amely közel fél évszázadra meghatározta a város életét. Így nem csoda, hogy az alkoholfogyasztás, ezen belül a sörfogyasztás is, csak a 20. század elejére érte el a Bach-korszak eredményeit.

Egy 1858. július 19-én felvett jegyzéken azokat az egyéneket tüntették fel, akik vásár alkalmával lacikonyhát tartottak és ott bort, illetve egyéb szeszesitalt mértek. A listán 47 személy neve szerepel, amelyek közül italárus mindösszesen tíz volt, ezen túl két vendéglős, míg a többiek más foglalkozást űztek; több hajós, napszámos, zenész találhatók köztük és előfordul még hentes, mosónő, taligás, molnár, sőt egy házaló zsidó is.

Az italárusok fele nem bírt semmilyen engedéllyel a beírás szerint, azaz „jog nélkül" végezte tevékenységét, még az engedélyezetteket több csoportba sorolták; bormérési jog, polgári jog, régi nemesi jog, régi szokás, míg egyvalaki, egy másik személy polgári jogán árult. Az alkalmi bódé-árusok mellett a listán szereplő utolsó két személynél feltüntették: „Szabad ég alatt asztalokon árultak bort-pálinkát". Bach Fábián a városi rendőr hivatalnak írt levelében arról intézkedett, hogy az engedély nélküli bitorlók a jogtalan üzlettől azonnal és mindenkorra letiltandók, akik pedig mégis folytatnák üzelmeiket, azok pénzbírsággal sújtandók és az így befolyt összeget a szegények intézete részére kell biztosítani. Az alább közölt levelek, beadványok és hatósági intézkedések már egy hanyatló kórszakról tudósítanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár