2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Első világháborús roncsokat talált az észt flotta

2010. augusztus 25. 11:16

Három, az első világháborúban elsüllyedt brit hadihajó maradványait fedezte fel az észt haditengerészet Saaremaa szigete mellett.

A legmodernebb hangradarok használatával az észt haditengerészet a múlt héten fedezte fel a HMS Cassandra, a HMS Gentian és a HMS Myrtle roncsait Saaremaa szigete mellett. A kutatást vezető Ivo Vark alezredes szerint minden bizonnyal az elveszett brit hadihajók kerülhettek meg. Ezt a hajóraj egykori parancsnoka, Edwyn Alexander-Sinclair admirális jelentése is igazolta, az abban megadott koordináták ugyanis szinte teljesen pontosnak bizonyultak.

A HMS Cassandra könnyűcirkáló 1918. december 6-án aknára futva süllyedt el, és a robbanás tíz tengerésszel végzett, míg a maradék 400 embert sikerrel evakuálták. HMS Gentian és HMS Myrtle aknaszedők végzete 1919. július 15-én teljesedett be, miután rutinküldetés alatt futottak aknákra; a két robbanás akkor kilenc tengerészt ölt meg. A hadihajók a frissen megalakult Észtország támogatására küldött csapatokkal érkeztek a térségbe, hiszen ott egyszerre kellett küzdeni a megszállást folytatni kívánó szovjet és német csapatokkal.

A haditengerészet beszámolója szerint bár a MS Myrtle-t 1937-ben már észlelték, a másik két hajó hollétéről egész mostanáig nem tudtak. A roncsok 90 méter mélyen találhatók, és bár azok állapotáról nem tettek közzé jelentést, az észtek szerint nem is fognak, mert azok a mai napig a brit kormány tulajdonát képezik.

Az elmúlt években egyébként több első illetve második világháborús roncsot is találtak a Balti-tengerben, ezek fellelése pedig a küzdelmek korábban kevéssé ismert fejezeteit segíthetnek jobban megérteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár