2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

India már a 2. században is kereskedett Thaifölddel

2010. augusztus 25. 10:33

A Thaiföldön talált régészeti leletek kísérteties hasonlóságot mutatnak a Tamil Nadu és Andhra Pradesh közelében kiásott tárgyakkal, ezzel pedig új részletekre derült fény a délkelet-ázsiai országok közötti kereskedelemmel kapcsolatban - állítja egy indiai régész.

A tárgyak között királyi pecsétek, gyöngyök, agyagedények és indiai eredetű bráhmi írások is vannak, amelyek a 2-3. századhoz köthetők – mondta D.Dayalan, az új-delhi Temple Research Project vezető régésze. „Nagyon érdekes a brahmi írással ellátott arany dísztábla. Az itt látható „ti” betű csak Tamil Nadu és Andhra Pradesh közelében talált régészeti leleteknél fordult elő” – tette hozzá.

A tábla egy tengerészhez, Brahaspati Szarmához tartozik, amely csak Dél-Indiában volt elterjedt név. Ezt Thaiföld Wellesley régiójában, egy buddhista templom romjai között találták meg, s ez azt bizonyítja, hogy India már évszázadokkal ezelőtt is kereskedett az országgal. A pecséteken és pénzérméken talált hasonló szimbólumokon kívül az agyagedények mintázata is rokonságot mutat, amely a két ország közötti érintkezést erősíti meg.

Indiának a délkelet-ázsiai országokkal fenntartott kapcsolatai a régmúltra nyúlnak vissza, amelyek a kereskedelmen kívül a vallási és kulturális dimenzióra is kiterjedtek. A keleti parti Tamil Nadunál történt ásatások során például a thaiföldi Si Sachanarai Kilns-ból származó kerámiák darabjaira bukkantak, amelyre különböző dekorációkat véstek, sokat pedig lótusz mintákkal díszítettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár