2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Állathősök a második világháborúban

2010. augusztus 11. 14:41 MTI

A II. világháború állathőseit bemutató kiállítás nyílt az egyesült államokbeli New Orleansban. Smoky (Füstös), a yorkshire terrier, Lady Astor, a galamb, egy sereg ló és öszvér képviseli azt a leggyakrabban "besorozott" négy állatfajt, amely most reflektorfénybe került a National World War II Museum október 17-ig látható tárlatán.

"A katonák és a velük dolgozó állatok nagyon kedvelték egymást, hűségesek voltak egymáshoz" - hangsúlyozta Toni M. Kiser muzeológus, aki Lindsey Barnes levéltárossal együtt létrehozta a Hűséges erők: a II. világháború állatai című kiállítást.

A félemeleten egy Sherman tank és egy félhernyótalpas csapatszállító társaságában lovas parti járőr fogadja a látogatókat. A tengerpartok ellenőrzését azután vezették be, hogy kétszer is német szabotőrök szálltak partra az Egyesült Államokban. A lovas járőr talán furcsának tűnhet a mai kor emberének, aki a parti őrséget tengeri szolgálatnak tudja csak elképzelni - csónakokkal, hajókkal, helikopterekkel és repülőgépekkel. "Szerencsére, mielőtt kárt okozhattak volna, elcsípték őket" - utalt Kiser a német szabotőrökre az AP hírügynökségnek nyilatkozva. "Mégis nagy volt a félelem, hogy tényleg meg kell védeni Amerika partvidékét". A szárazföldi haderő csaknem 3000 lova vett részt a tengerpart ellenőrzésében. "A parti őrség több lovat használt, mint az amerikai hadsereg bármely más fegyverneme a II. világháborúban" - áll a magyarázószövegben.

Az emeleten német lovas felderítőbe ütközik a látogató, itt mutatják be az európai hadszínteret. Az 1. német lovas hadosztály a Szovjetunió északi mocsarain át üldözte a szovjet hadsereget, de feloszlatták és gépesítették 1941 novemberében, főleg azért, mert a lovaknak külön ellátmányra volt szükségük, ami gondot okozott, ráadásul Adolf Hitler idejétmúltnak tartotta a lovasságot. Az utánpótlás és a tüzérségi fegyverek nagy részét mégis lovak húzták, és lovas század járőrözött minden német gyaloghadosztály előtt körülbelül 10 kilométerrel. "Ezeket a járőröző lovas csapatokat tartották az egység szemének és fülének" - tudatja a felirat. Részben a múzeumi leletek indokolták, hogy a németek lovairól is megemlékeznek. "Van egy igazán nagyszerű nyergünk és egy tőrünk az SS hírhedt Florian Geyer 8. lovashadosztályától" - közölte Lindsey Barnes.

Észak-Afrikát és a Földközi-tenger térségét galambok képviselik, köztük a Lady Astor névre hallgató madár, amely a szövetséges erők sürgős üzeneteit továbbította az észak-afrikai frontvonalakon, nemegyszer sűrű golyózáporban, amely elvitte egyik lábát és szárnytollainak felét. A tárlat kínai, burmai és indiai hadszíntereket bemutató része a Mars harci különítmény öszvéridomára, Hiram Boone elbeszélése nyomán elevenedik meg.

A csendes-óceáni fronton kutyák szolgáltak. Smoky, amelyet egy rókalyukban találtak Új-Guineában, kabalaállatból lett háborús hős, amikor az utászoknak 21 méteres távíróvezetéket kellett lefektetniük egy 20 centiméteres kábelcsőben egy repülőtér alatt. William Wynne tizedes, aki örökbe fogadta és számtalan trükkre megtanította Smokyt, a drót egyik végét a kutya nyakörvére kötötte, majd berakta az állatot a cső egyik nyílásába, a másik végéről pedig szólongatta. A másik hős Knut, egy doberman pinscher, amelyik időben jelezte kiképzőjének, hogy japán katonák rejtőztek el az Asan Point hídfőállásnál Guam szigetén. A kutya nem élte túl a háborút: egy aknagránát pusztította el.

Smoky és Knut hőstettein kívül mintegy fél tucat háborús kutyakalandot ismerhetnek meg az érdeklődők egy érintőképernyős monitor segítségével. A két kutya szobra is látható a kiállításon: a bronzból kiöntött Smoky rohamsisakban ül, a fekvő Knut pedig riadókészültségben várja az ellenséget. Megtekinthető még egy tábori kutyakórház felszerelése is, amelyből kiderül: az ebeket eleinte ugyanolyan anyagokkal és eszközökkel kezelték, mint az embereket.

Része a tárlatnak egy speciális effektekkel készült fotó- és videosorozat is, ezeken egzotikus állatokkal ismerkednek az egykori katonák: majmokkal játszanak, elefánton vagy tevén ülnek. Az egyik csendes-óceáni hadszíntérről származó fotón nyolc férfi tigriskígyóbőrt tart. Voltak olyan esetek, amelyeket ki kellett hagyni, például azét a medvéét, amelyik tüzérségi lőszert szállított a Monte Cassinó-i csatában, Olaszországban. A medvét a lengyel hadosztályba sorozták be.

"Elsősorban azokra az állatokra akartunk összpontosítani, amelyek ezrével segítettek a katonaságnak" - magyarázta Kiser, hogy miért maradt ki a medve a tárlatból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár