2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ritka lótemetőre bukkantak Hollandiában

2010. július 2. 08:37 MTI

Szokatlan tömegsírra bukkantak Hollandiában: a gödörben ötvenegy egymás mellé fektetett lónak, valószínűleg egy 17. századi csata rég elfelejtett négylábú áldozatainak teljes csontvázát találták meg.

A csontok egy szántóföldi árokból kerültek elő a Maas folyó közelében, Borgharenben, három kilométernyire északra a belga határ melletti Maastricht városától. Ez a legnagyobb ismert lótemető Európában, bár az ásatást vezető régész, Angela Simons szerint feltehetőleg több ilyen hely is lehetett, de ezeket az évszázadok alatt a gazdák akaratlanul felszántották.

Ha a lovak csatában hullottak el, akkor számításba jöhet egy 1632-es összecsapás a nyolcvanéves háború idejéből, amikor a Borgharenben megszállt holland lázadókat megfutamította a spanyol lovasság meglepetésszerű rohama. Egy másik lehetőség Maastricht 1673-as ostroma, amikor a francia Napkirály, XIV. Lajos katonái akarták elfoglalni a várost. A lovakat gyorsan, de szabályos rendben temették el - tette hozzá Simons, aki nem zárja ki azt sem, hogy betegség vagy pestis végzett az állatokkal. Pusztulásuk valószínű idejét radiokarbonos kormeghatározással állapították meg.

A leletek arra utalnak, hogy az állatok négy év körüliek lehettek, nagyságuk és csontszerkezetük alapján hátaslovak voltak. Az ásatás vezetője arra nem tudott választ adni, hogy a lovakat tiszteletből temették el vagy attól tartottak, hogy a sok bomló állattetem fertőzést okozhat. Kantárok vagy nyergek maradványait nem találták meg a sekély, 40 méter hosszú sírban, ami arra utal, hogy ezeket levették a lovakról. A régészek mindössze egy kengyelre és több patkóra bukkantak. Az egyik lónak golyó volt a koponyájában, közvetlenül a szemüreg mögött. Bizonyára megsebesült és gazdája lelőtte, hogy megkímélje a további szenvedésektől - mondta Simons.

A szakértők történelem előtt emberi települések nyomai után kutattak a térségben egy építkezést megelőző régészeti feltárás keretében, amikor ráakadtak a nem remélt leletekre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár