2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szkíta "aranyembert" találtak a kazah régészek

2010. július 21. 10:11

A kazahsztáni régészek egy szkíta, önmagát "Nap urának" nevező harcos különleges sírját tárták fel Karagandában, Asztanától keletre.

Az expedíciót vezető Arman Bejszenov szerint biztosak abban, hogy a Kencki-hegyekben egy vezető harcos sírját sikerült feltárniuk. A Kazinform hírügynökség jelentése a leletgazdag felfedezésről beszámolva azt is bemutatja, hogy a harcos egész felsőtestét aranylapok borították, amely szintén a nappal való mitikus kapcsolatra utal.

A temetkezésre az i.e. 5-4. században került sor, és bár a sírt fél évszázada felfedezték, a feltárásokra csak most került sor. Bejszenov szerint az ókorban többször kifosztották a sírkamrát, ahol, ennek ellenére is sok kincs megmaradt. A hét temetődomb közül az egyikben 130 aranytárgyat ástak ki, amelyek között díszes öveket, vagy épp helyi macskaféléket ábrázoló szobrokat is azonosítottak. A régészek emellett több száz aranydíszt, és 14 bronz nyílhegyet is megtaláltak.

A lelet igencsak hasonló az 1969-ben az Almati (Alma Ata) mellett, Isszik temetődombjában megtalált aranyember felfedezéséhez, aki egy, az i.e. 5-4. században élt szkíta herceg lehetett, és akinek sírjából 4000 aranytárgy került elő. Az aranyember azóta nemzeti szimbólummá vált, és arany fejékének mása díszíti a helyi köztársasági tér emlékművét, illetve 2006-ben Nazarbajev elnök szobrot is állíttatott neki a washingtoni kazah nagykövetség előtt.

A régészek reményei szerint az ország keleti felében folytatott ásatások többet elárulnak majd a titokzatos Napúr kilétéről, és a szkíta múlt ezen ismeretlen fejezeteiről. A feltárások helyén pedig egy szabadtéri múzeumot szeretnének létrehozni, amelyet a helyi költségvetésből finanszíroznának majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár