2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas hajót találtak a Világkereskedelmi Központ helyén

2010. július 16. 12:37

Kedd reggel az új Világkereskedelmi Központ földalatti járműellenőrző rendszerének kialakítása során egy sor fagerenda támasztóoszlopra bukkantak, amely minden bizonnyal egy 18. századi hajó maradványai lehetnek.

„Annyira tökéletesek a kontúrjai, hogy semmi más nem lehet, csak egy hajó” – mondta A. Michael Pappalardo, a kikötői hatóságnak (Port Authority of New York and New Jersey) dolgozó AKRF cég régésze, aki az építkezés során talált történelmi emlékek dokumentálását végzi.

Szerdára megerősítették a hírt, hogy egy nappal korábban a World Trade Center helyén egy kilenc méter hosszú, fatörzsű hajót találtak hat-kilenc méterrel az utcaszint alatt. Ez volt az első ilyen méretű régészeti lelet azóta, hogy 1982-ban a manhattani tengerpartnál (175 Water Street) egy 18. századi teherhajó roncsait emelték ki.

A Liberty és Cedar Street között fekvő területen az eredeti WTC megépítésekor nem végeztek ásatást, ezért úgy néz ki, hogy a 18. század közepén-végén elsüllyedt hajó több mint kétszáz év óta feküdt háborítatlanul. A felfedezés híre futótűzszerűen terjedt: régészek és tisztviselők rohanták meg a terepet, akiket nemcsak a roncs hatalmas mérete vonzott – a munkálatok ugyanis nem állhatnak le, a levegőnek kitett fa állapota pedig hamar romlásnak indulhat.

Doug Mackey, New York Állam Történeti Védelmi Hivatalának vezető régésze szerint jókor jött az eső, napsütés mellett ugyanis szétesett volna a faszerkezet. A kutató elmondta, hogy előbb igyekeznek felvételeket készíteni a hajóból megmaradt részekről, később pedig a szükséges elemzéseket is elvégzik.

A régészek meglehetősen óvatosak abban a tekintetben, hogy eldöntsék: a hajóorr, vagy a tat része látható a roncsból. Még meglehetősen sok a bizonytalanság, de A. Michael Pappalardo leszögezte: az eredeti hajó kétszer-háromszor is nagyobb lehetett a kiásott résznél.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár