2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálják a Rhédeyek nagyváradi temetkezési kápolnáját

2010. június 28. 17:15 MTI

Megújul Nagyvárad egyik ismert műemléke: a Rhédey család nagyváradi kápolnájában kőfaragó-restaurátorok dolgoznak, a munkálatok várhatóan több mint négymillió forintba kerülnek majd.

Az aprócska nagyváradi épület a grófi házaspár temetkezési helye volt, az utóbbi évtizedekben állaga erősen leromlott. Most a magyarországi Műemléki Alap pályázatán nyert 30 ezer lejből (2,1 millió forintból), valamint a városkasszából hozzáadott ugyanekkora összegből újulhat meg.

Gróf Rhédey Lajos volt Bihar megyei főispán feleségével együtt nyugodott a jelenlegi nagyváradi állatkert területén álló kápolnában. A restaurálás vezetője, Emődi Tamás a lapnak elmondta: nem sokkal a gróf halála után, az 1830-as években valaki kifosztotta a kápolnát, illetve a koporsókat, a házaspár földi maradványainak pedig nyoma veszett. A kápolna a kommunizmus éveiben szarvasok és őzek menedékhelye volt, és terményraktárnak is használták, miután néhány gerendával egy kisebb emeletet alakítottak ki benne.

Kívülről 2004-ben már helyreállították az épületet. Akkor civil kezdeményezésre sikerült erre pénzt szerezni, most pedig az önkormányzat segítségével és a sikeres pályázat révén belülről is megújul a történelmi emlék.

A reformkori freskók maradványai Emődi Tamás szerint egyedülállóak Bihar megyében. Restaurálásuk drága, és egyelőre bizonytalan, miként telik rá az elnyert támogatásokból. A remények szerint a kápolna novemberre már olyan állapotban lesz, hogy annak állapota miatt nem kell majd többé szégyenkeznie a városnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár