2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Neander-völgyiek korábban érkezhettek a brit szigetekre

2010. június 3. 12:02 MTI, The Daily Telegraph

A Neander-völgyi ember a feltételezettnél negyvenezer évvel korábban jelent meg a brit szigeteken.

Francis Wenban-Smith, a Southamptoni Egyetem régésze két őskori, a hús feldolgozására alkalmazott kovakőeszközt fedezett fel a Kent grófságbeli Dartfordban, egy útépítés kapcsán végzett régészeti feltárások közben. A kőkések százezer évesnek bizonyultak, azt tanúsítva, hogy a Neander-völgyi ember már ebben a korban is a brit szigeteken élt. Korábban azt feltételezték, hogy az adott időszakban "Nagy-Britannia" lakatlan volt.

"Nem akartam hinni a szememnek, amikor megérkeztek a kormeghatározási vizsgálatok eredményei" - hangsúlyozta Francis Wenban-Smith. Hozzátette: ismeretes volt, hogy ebben az időszakban Észak-Franciaországban éltek a Neander-völgyi emberek csoportjai. A legújabb eredmények viszont arra utalnak, hogy amint a tengerszint olyannyira lecsökkent, hogy szárazföldi híd képződött a kontinens és a brit szigetek között, a Neander-völgyi ember "Kent grófság" felé vette az irányt.

A korai Neander-völgyi ember a legutóbbi jégkorszak előtt egyszer már benépesítette a brit szigeteket, ám amikor 200 ezer évvel ezelőtt az éghajlat igen hidegre fordult, délre húzódott. Amikor a 130 ezer és 110 ezer évvel ezelőtti időszakban az éghajlat melegebbre váltott, nem tudtak visszatérni, mivel a La Manche-csatorna állta útjukat. Százezer évvel ezelőtt tűntek fel ismét a szigeteken, s nem hatvanezer éve, mint korábban feltételezték a tudósok.

S hogy miért tért vissza a Neander-völgyi ember? Egyes feltételezések szerint a "francia" partokról is látható, kovakőben gazdag mészkősziklák vonzhatták őket. Mások szerint a mamutok, orrszarvúak, vadlovak és szarvasok, vagyis a potenciális táplálék jelentette a fő vonzerőt az akkori zord éghajlati viszonyok között. "Ezeket az embereket nem várta itt semmiféle menedék - sem ház, sem valamire való barlang. Így csupán azt feltételezhetjük, hogy visszatérésük idejére megtanultak alkalmazkodni a hideghez, ismerték a tüzet, s volt túlélési stratégiájuk, élelmet felhalmozva a kegyetlen téli hónapokra" - magyarázta Francis Wenban-Smith.

A régész szerint további leletek szükségesek annak megállapításához, hogy pontosan hányan lakhatták abban az időben "Kent grófságot", milyen területeket hódítottak meg a brit szigeteken, s mennyi ideig tartózkodtak ott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár